Biscotti – sušenky s ořechy
Zdroj: Pěkně vypečený blog
Biscotti – sušenky s ořechy
Zdroj:
Pěkně vypečený blog
Moje hodnocení
24x
Biscotti určitě nemusí být pečeny pouze v adventním čase, ale k Vánocům se přímo dokonale hodí. Oříšky, mandle, med, voňavé esence, brandy, třtinový cukr… Při pečení se doma můžete těšit na nádhernou vůni, která vás na svátky příjemně navnadí.
Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem a troubu předehřejte na 165 °C. Máslo vyšlehejte s cukrem (elektrickými metličkami). Přidejte vejce – jedno po druhém, pak med, obě esence a brandy. Vše společně krátce prošlehejte. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Opět na chvíli společně prošlehejte metličkami a pak už těsto zpracovávejte ručně. Přidejte ořechy a mandle a důkladně propracujte rukama. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky.
Těsto rozdělte na dva stejné bochánky. Každý dejte na jeden plech a vytvarujte široké a oválné placky (asi 2–3 cm vysoké a 20–25 cm dlouhé). Oba plechy dejte do předehřáté trouby a pečte cca 20 minut. Poté vyndejte plechy z trouby, placky budou ještě světlé. Počkejte zhruba 10 minut, pak placky rozkrájejte na plátky a jednotlivé kousky rozložte opět na plechy s pečicím papírem. Teplotu snižte na 140 °C a pečte dalších 10–15 minut dozlatova.
Po upečení nechte chviličku na plechu a poté dejte vystydnout na mřížku. Skladujte v uzavíratelné nádobě. Takto skladované sušenky vydrží 3–4 týdny. Sušenky jsou tvrdší, něco jako suchary. Při podávání je můžete namáčet do kávy, horkého mléka nebo čokolády.
Zdroj receptu
Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený krámek
Blogerka Lucie Arichteva začala péct z lásky k svému příteli, dnes už manželovi, muzikantovi z kapely Kryštof Nikolajovi Arichtevovi, kterému neřekne jinak než muzikant. V těhotenství měla strašnou chuť na sladké a už u něho zůstala. Že to byla dobrá volba, potvrzuje vítězství jejího blogu v anketě Food blog roku 2015 v kategorii Dezerty a pečení a dvě Pěkně vypečené kuchařky. Ta nejnovější je rozdělena do deseti kapitol, které představují jeden dezert pětkrát jinak. Bonusem jsou oblíbené sladkosti celé široké rodiny, která žije na Balkáně i v Čechách, a zahrnuje i režiséra Bisera Arichteva a jeho manželku Veroniku, známou herečku. Recepty doplňují kromě lákavých fotografií i originální ilustrace Markéty Müller.