Suroviny
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek 1 lžička
- cukr krupice 350 g
- vejce 2 ks
- žloutek 1 ks
- vanilkový lusk (semínka ) 1 ks
- citronová kůra (strouhaná,z chemicky neošetřeného citronu) z 1 citronu
- sušené třešně 150 g
- mandle 150 g
- hladká mouka (na pomoučení)
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem. V jiné míse prošlehejte cukr, vejce, žloutek, semínka vanilky a citronovou kůru dohladka, v robotu to trvá zhruba 4 minuty při vysoké rychlosti. Přisypte mouku, promíchejte, zapracujte třešně a mandle a těsto přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 150 °C.
- Z těsta vytvarujte váleček široký zhruba 10 cm a dlouhý 35 cm, položte ho na plech a pečte přibližně 25–30 minut, až lehce zezlátne. Asi po 15 minutách plech otočte. Upečený váleček by měl znít dutě, když na něj poklepete. Vytáhněte ho a nechte zcela zchladnout.
- Pomocí vroubkovaného nože nakrájejte váleček na 1cm plátky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 110 °C. Nechte je 1 až 1½ hodiny sušit, můžete je nechat také vysušit 1–2 dny na plechu na vzduchu.
Sušenky biscotti Zdroj: Pouliční pekařství