Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sušenky biscotti
Upečte si dostatečnou zásobu a už vás nikdy nedožene mlsná. Tradičně se tyto italské sušenky pečou nadvakrát, čímž získají trvanlivost až 2 měsíce. Prý je znali už římští legionáři! Sušené třešně a mandle můžete obměnit třeba za pistácie, pinie, čokoládu nebo kandovanou pomerančovou kůru. Skvěle chutnají ke kávě či dezertnímu vínu.
nad 2 hodiny
24 ks porcí
Suroviny (24 ks porcí)
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek 1 lžička
- cukr krupice 350 g
- vejce 2 ks
- žloutek 1 ks
- semínka z 1 vanilkového lusku
- strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sušené třešně 150 g
- mandle 150 g
- hladká mouka na pomoučení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem. V jiné míse prošlehejte cukr, vejce, žloutek, semínka vanilky a citronovou kůru dohladka, v robotu to trvá zhruba 4 minuty při vysoké rychlosti. Přisypte mouku, promíchejte, zapracujte třešně a mandle a těsto přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 150 °C.
- Z těsta vytvarujte váleček široký zhruba 10 cm a dlouhý 35 cm, položte ho na plech a pečte přibližně 25–30 minut, až lehce zezlátne. Asi po 15 minutách plech otočte. Upečený váleček by měl znít dutě, když na něj poklepete. Vytáhněte ho a nechte zcela zchladnout.
- Pomocí vroubkovaného nože nakrájejte váleček na 1cm plátky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 110 °C. Nechte je 1 až 1½ hodiny sušit, můžete je nechat také vysušit 1–2 dny na plechu na vzduchu.
Pouliční pekařství
Zapálení majitelé a vášniví pekaři Paul Allam a David McGuinness vás ve své knize s podtitulem Sladkosti na všechny způsoby vezmou do svého pekařství Bourke Street Bakery v australské Sydney a odhalí vám všechna tajemství pečení lahodných koláčů, dezertů, máslových croissantů i skvostů z plundrového těsta. Podělí se s vámi o 90 receptů na své ikonické kousky a o spoustu rad, tipů a triků, které vás spolehlivě dovedou k perfektnímu výsledku. Je až s podivem, že stačí pouhých šest surovin, aby vzniklo něco tak dokonalého jako voňavé, křupavé pečivo. Připravte si mouku, sůl, vodu, máslo, droždí a cukr a pusťte se do pečení. Možná si časem otevřete i vlastní řemeslné pekařství.
Vydalo nakladatelství Omega.
Vydalo nakladatelství Omega.