Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Moje hodnocení
2x

Tradice nakládaných ryb je v Česku celkem silná, ale kam se hrabeme na Holandsko nebo Německo! Právě matjesy jsou tam velmi tradiční pochutinou a každoročně se zde pořádají festivaly, kde se tyto rybky podávají v mnoha různých pokrmech. Nechte se inspirovat a připravte výtečné topinky s matjesy a pikantní cibulí.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vložte kolečka cibule do misky a zalijte je octem. Nechte asi půl hodiny (nebo déle) marinovat, dokud cibule trochu nezměkne.
  2. Sleďové filety nakrájejte na dlouhé proužky.
  3. Chleba potřete trochou olivového oleje a plátky opékejte na kontaktním grilu (nebo na pánvi), dokud se neobjeví hnědé proužky.
  4. Když jsou bruschetty připravené, potřete plátky máslem a hořčicí a poklaďte polníčkem. Navrch pak naaranžujte proužky matjesů. Nakonec na bruschettu rozložte marinovaná kolečka červené cibule, překrájené bílé cibulky a kapary.

Není ‚Matjes‘ jako ‚Mates‘!

O tom se můžete přesvědčit během dvou denních eventů – Letní street food na Smíchovské náplavce (10. června) a Všechny chutě světa v Dobřichovicích (17. června). Češi se tento rok přidají k již dlouhodobé každoroční evropské tradici a zahájí sezonu matjesů street food ochutnávkami. Přesvědčíte se, že tato holandská ryba je nejen zdravá, ale i velmi chutná, a že si zaslouží být další prospěšnou součástí jídelníčku každého Čecha. Navíc je cenově dostupná úplně každému.

Akci pořádá HOPI CEE Fish HUB, společnost, která organizuje již známý Prague Mussel Week. „Holandská ryba matjes je neuvěřitelně populární v Belgii, Holandsku, Francii, ale i v sousedním Německu. Každoročně pořádají Matjes Festivaly, které nás inspirovaly k pořádání Street Food minieventů pro tento velmi zdravý produkt,“ říká zakladatel Prague Mussel Weeku, Pierre-Manuel Boels.

Vyzkoušejte také recept na tradiční bruschettu s rajčaty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty