Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Moje hodnocení
5x

Když zahrada začne plodit, není čas na hrdinství, ale naopak čas se trochu odvázat a klasické recepty obohatit o ingredience, které potřebují zpracovat. A přesně takto, s ohledem na udržitelnost a selský rozum, vznikla tato polévka. Tak trochu kulajda, tak trochu fazolková. Místo části brambor v ní září jedna přerostlá kedlubna i nasekaným listím. A nezastupitelnou roli v ní hrají nakládané houby na kyselo, které se schovávaly ve spíži. Zkrátka zero waste v té nejchutnější podobě.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte lžíci cukru a nechte ho v másle rozpustit.
  2. K cibuli přisypte hladkou mouku a vymíchejte jíšku. Zalijte horkou vodou z konvice a rozmíchejte metličkou dohladka.
  3. Do hrnce přidejte oloupané a na cca 2cm kostky nakrájené brambory a kedlubnu. Osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte 10 minut.
  4. Poté přidejte překrájené zelené fazolky a důkladně omyté a nasekané kedlubnové listy. Vařte dalších 7 minut.
  5. Mezitím vedle v rendlíku uvařte vejce natvrdo, které po uvaření prudce zchlaďte.
  6. Do polévky přidejte skleničku nakládaných hub i s nálevem. Ochutnejte a případně dosolte a dokyselte podle chuti.
  7. Nechte asi 2 minuty převařit a poté přilijte šlehačku. Jen krátce zavařte a nakonec přisypte nasekaný čerstvý kopr.
  8. Nandejte na talíře a ozdobte nakrájeným vajíčkem.

PRIMA TIP: Udržitelnosti jsme v tomto případě vyhověli i trochu jinak. Recept je nafocený repasovaným telefonem z online tržiště refurbed, které nabízí odborně repasované produkty se zárukou. Nejde jen o elektroniku, jako jsou telefony, tablety či notebooky. Najdete tu i zařízení pro domácnost včetně kuchyňských spotřebičů, jako je třeba Thermomix. Nejenže ušetříte až 40 % ceny, ale zároveň si můžete užít dobrý pocit z toho, že podporujete cirkulární ekonomiku.

Vyzkoušejte také uvařit klasickou jihočeskou kulajdu podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty