Suroviny
- máslo 2 plátky
- cibule 1 ks
- hladká mouka 2 plné lžíce
- voda 1,7 litru
- brambory (větší) 2 ks
- kedlubna (velká, i s listím) 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- zelené fazolky 200 g
- vejce 4 ks
- nakládané houby 1 sklenička
- vinný ocet (podle chuti)
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- kopr 1 hrst

Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte lžíci cukru a nechte ho v másle rozpustit.
- K cibuli přisypte hladkou mouku a vymíchejte jíšku. Zalijte horkou vodou z konvice a rozmíchejte metličkou dohladka.
- Do hrnce přidejte oloupané a na cca 2cm kostky nakrájené brambory a kedlubnu. Osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte 10 minut.
- Poté přidejte překrájené zelené fazolky a důkladně omyté a nasekané kedlubnové listy. Vařte dalších 7 minut.
- Mezitím vedle v rendlíku uvařte vejce natvrdo, které po uvaření prudce zchlaďte.
- Do polévky přidejte skleničku nakládaných hub i s nálevem. Ochutnejte a případně dosolte a dokyselte podle chuti.
- Nechte asi 2 minuty převařit a poté přilijte šlehačku. Jen krátce zavařte a nakonec přisypte nasekaný čerstvý kopr.
- Nandejte na talíře a ozdobte nakrájeným vajíčkem.
PRIMA TIP: Udržitelnosti jsme v tomto případě vyhověli i trochu jinak. Recept je nafocený repasovaným telefonem z online tržiště refurbed, které nabízí odborně repasované produkty se zárukou. Nejde jen o elektroniku, jako jsou telefony, tablety či notebooky. Najdete tu i zařízení pro domácnost včetně kuchyňských spotřebičů, jako je třeba Thermomix. Nejenže ušetříte až 40 % ceny, ale zároveň si můžete užít dobrý pocit z toho, že podporujete cirkulární ekonomiku.
Vyzkoušejte také uvařit klasickou jihočeskou kulajdu podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu
