Chia semínka jsou především velmi silným antioxidantem. Dále jsou zdrojem bílkovin, minerálních látek (především hořčíku, ale i vápníku a železa) a velkého množství vlákniny.
Mají protizánětlivé účinky, blahodárně působí na srdce a cévy, zlepšují hojivost ran, a působí dokonce jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby. Snižují hladinu „zlého“ trans-cholesterolu a díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin udržují správnou hladinu „hodného“ prospěšného cholesterolu, který se z těchto mastných kyselin syntetizuje. Chia semínka obsahují až desetinásobně větší množstí omega-3 mastných kyselin než losos. Chia semínka jsou vhodná i pro diabetiky, snižují totiž hladinu cukru v krvi.
Nemají žádnou specifickou chuť, proto je můžete rozmixovat do nápojů a koktejlů, přidat do jogurtů, müsli, pečiva (to je téma samo pro sebe, protože nejen obohacují nutričně, ale díky zvýšeným hydrofilním vlastnostem zvyšují vláčnost a trvanlivost pečiva), salátů, pomazánek, slaných i sladkých pokrmů. V podstatě kamkoli vás napadne, protože výslednou chuť neovlivní.