Chia semínka pocházejí z Jižní Ameriky, kde byla spolu s amarantem, fazolemi, quinoou a kukuřicí hlavní součástí stravy bájných Aztéků, kteří vynikali skvělou fyzickou kondicí a zdravím.
Sílu zázračných chia semínek objevili už bájní Aztékové! Dnes je miluje celý svět
Brali je s sebou na všechny válečné a jiné fyzicky náročné výpravy, protože jsou skvělým zdrojem dlouhotrvající energie. Byli si vědomi jejich vysoké hodnoty, dokonce jimi uctívali bohy a používali je jako platidlo. To jen potvrzuje jejich i v dnešní době vysokou cenu.
Dnes přichází zpět do povědomí spolu s ostatními “superpotravinami”, jak stoupá zájem o zdravý životní styl.
Chia semínka, foto: Kitchenette.cz
Jejich použití je velmi snadné. Díky tomu, že nemají žádnou specifickou chuť, můžete je rozmixovat do nápojů a koktejlů, přidat do jogurtů, müsli, pečiva (to je téma samo pro sebe, protože nejen obohacují nutričně, ale díky zvýšeným hydrofilním vlastnostem zvyšují vláčnost a trvanlivost pečiva), salátů, pomazánek, slaných i sladkých pokrmů. V podstatě kamkoli vás napadne, protože výslednou chuť neovlivní.
Pokud je namočíte do tekutiny (v poměru 1 lžička semínek ku 5 lžičkám vody), obalí se gelem (podobně jako řeřicha, když ji necháte klíčit), a můžete je podávat dětem například v ovoci, jogurtu, pomazánce, aniž by zaregistrovaly jakoukoli strukturu semínek. Jsou také vhodná k nakličování.
Doporučená denní dávka jsou 2 lžičky pro dospělého, ale nikde se neuvádí možnost negativních účinků a předávkování.
Jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen, protože nemají žádné negativní vlastnosti. Ideální jsou pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky a lidi, kteří drží dietu, protože dodávají energii a zasytí na dlouhý čas. Jsou vhodná i pro alergiky na lepek a pro lidi, kteří čelí zvýšenému psychickému vypětí, protože zvyšují koncentraci.
Chia semínka. Foto: Kitchenette.cz
Chia semínka obsahují většinou mnohonásobky obsahů jiných běžných a ceněných zdrojů.
- 5x více vápníku, než je v pasterizovaném mléce, plus je lépe využitelný. (Skvělé pro děti, kojící ženy a starší generace, aby předešly řídnutí kostí)
- 9x více Omega-3 a 6 mastných kyselin, než má sója a ostatní semínka a zrna, jsou důležité jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
- 1/3 hmotnosti semínek tvoří vláknina
- boron, minerál potřebný pro stavbu kostí, ideální prevence osteoporózy, důležitý pro zdravý vývoj dětí a pro ženy po dosažení třiceti let, kdy se snižuje hladina vápníku v těle
- jsou přírodním zdrojem zinku, železa, draslíku a hořčíku
- vysoký obsah proteinů, důležitých pro stavbu svalů a tkání
- antioxidanty, chrání organismus před volnými radikály, prodlužují životnost omega-3 mastných kyselin tím, že chrání kyseliny před oxidací, to znamená, že semínka mají několikaletou životnost… Mají protizánětlivé účinky. Podporují detoxikaci organismu
- elektrolyty, jako jsou draslík, sodík, hořčík, zajišťují správnou regulaci energie a tok vody skrz buněčné membrány. Z těla se dostávají pocením, proto jsou nezbytné při zvýšené fyzické aktivitě
Dále jsou neopomenutelné jejich hydrofilní vlastnosti. Vážou na sebe vodu a tvoří jemný lehce stravitelný gel, což přispívá k vnitřní hydrataci těla, zpomaluje proces trávicích enzymů, uvolňování sacharidů a to v konečném důsledku ovlivňuje hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodná pro diabetiky. Následkem těchto vlastností se energie uvolňuje postupně, proto jsou semínka vhodná pro vytrvalostní sportovce. Pokud je smícháte s vodou nebo jinou tekutinou, po chvíli můžete sledovat, jak kolem sebe vytvoří kompaktní gelovou vrstvu.
Autor: Markéta Pavleje / KITCHENETTE.CZ