Španělský ptáček

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Španělský ptáček Foto:
Španělský ptáček
Foto: Pradobroty.cz

Španělský ptáček podle Romana Vaňka... s menšími úpravami: rozhodně vyzkoušejte, Marcela z blogu Pradobroty si ho velmi oblíbila! Toto typicky české jídlo vaří doma téměř každý a vždy trochu jinak :)

Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechejte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží.

Suroviny
Závitky:
hovězí kýta 4 plátky (jeden cca 150 g)
natvrdo uvařené vejce 1 ks
sterilované okurky 2 ks
plnotučná hořčice 4 lžíce
střední cibule 1 ks
špek 20–40 g
gothajský salám nebo špekáčky 80 g
sůl, pepř
Omáčka:
sádlo 50 g
střední cibule 3 ks
špek 40 g
hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
hovězí vývar 800 ml
lák z okurek 100 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce
Postup
1

Neprve připravte závitky. Plátky naklepejte přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolte, opepřete a každý potřete lžící hořčice.

2

Na plátek naskládejte asi 5–10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček), čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky do každého závitku dejte 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalte a převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami.

3

Pokračujte omáčkou. V kastrolu rozehřejte sádlo a opečete na něm ptáčky ze všech stran dohněda.

4

Vyndejte je na talíř a do výpeku dejte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujte dohněda. Zaprašte moukou a opět restujte dohněda.

5

Zalijte vývarem, přidejte hořčici, lák z okurek, promíchejte, vraťte do hrnce ptáčky a přiveďte k varu. Stáhněte oheň na minimum, přiklopte pokličkou a duste asi hodinu a půl doměkka.

6

Ptáčky vyndejte a odstraňte z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochuťte solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a přeceďte ji přes síto na ptáčky.

7

Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já ji mixuji, cibule omáčku částečně zahustí). Podávejte s rýží.

Španělský ptáček 2 Foto: Španělský ptáček; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

 

Videa

reklama

reklama