Slovenská kapustnica Květy Fialové

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Slovenská kapustnica Květy Fialové Foto:
Slovenská kapustnica Květy Fialové
Foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

U nás zelňačka, na Slovensku kapustnica... Obě polévky mají spoustu společného, ale ta slovenská oplývá jednou netradiční ingrediencí, kterou jsou sušené švestky. Dodají polévce krásnou vůni a svou sladkostí vyváží kyselost zelí. Zkuste domácí recept podle herečky Květy Fialové.

Suroviny
kysané zelí (nejlépe bez konzervantů) 400 g
cibule 2 ks
pikantní klobása nebo uzená slanina 150 g
vypeckované sušené švestky 150 g
větší brambory 2 ks
jalovec 5 kuliček
sladká mletá paprika (může být i uzená) 2 lžíce
řepkový olej nebo sádlo
voda 1,2 litru
mléko 100 ml
hladká mouka 2 lžičky
sůl
Postup
1

Na oleji nebo sádle zpěňte cibuli a nakrájenou klobásu nebo slaninu (nejlépe něco podobného jako slovenská slanina, která je skutečně vyuzená), přidejte mletou papriku, koření, sůl, brambory a chvíli restujte (raději na mírném ohni, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla).

2

Pak do hrnce vysypte překrájené kysané zelí i s částí nálevu (pokud je moc kyselý, tak raději méně) a přidejte sušené švestky, polévka tím získá úžasnou vůni... Doplňte vařící vodou, zamíchejte a povařte na mírném ohni až brambory změknou.

3

Pokud se vám bude zdát polévka moc řídká, do sklenky nalijte asi 100 ml studeného mléka a v něm rozšlehejte dvě lžičky hladké mouky. Vlijte do polévky a ještě chvíli povařte, než polévka zhoustne.

4

Na závěr dochuťte cukrem a podle chuti solí a můžete okyselit nálevem, který zbyl z kyselého zelí. Při servírování si každý podle chuti může přidat do polévky zakysanou smetanu. Neměl by chybět čerstvý chléb, nejlepší je kváskový nebo tmavý žitný.

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové Foto:

Květa Fialová, Martin Slunečko

První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.

Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017.

Recept

Halušky s brynzou podle Květy Fialové  Foto:

Bramborové halušky s brynzou podle herečky Květy Fialové

Oblíbená herečka Květa Fialová má rodinné kořeny na Slovensku a právě tento recept pochází z kuchařského zápisníku její maminky, za kterou se na Slovensko celý život...
Videa

reklama

reklama