Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine  Foto:
Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine
Foto: Vejce na 100 způsobů

Gurmánskou klasikou severovýchodní Francie je populární quiche Lorraine. Tento klasický koláč se už dočkal nespočtu variací, ten základní a jednoduchý quiche Lorraine je však bez nadsázky jídlem pro bohy. Chutě celého pokrmu prohloubí přidání strouhaného sýru Gruyère do náplně.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...
Suroviny
Těsto:
mořská sůl
vychlazené a nakrájené sádlo 50 g
vychlazené a nakrájené máslo 75 g
studená voda 2–3 lžíce
koláčová forma o průměru 23 cm
keramické fazole na pečení
Náplň:
anglická slanina nebo pancetta nakrájená na kostičky 200 g
vejce 5 ks
smetana na šlehání nebo crème fraîche 200 ml
nastrouhaný sýr Gruyère 50 g
mořská sůl, černý pepř a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek k dochucení
Postup
1

Prosátou mouku smíchejte se solí, sádlem a máslem a dlaněmi propracujte, až se budou tvořit hrudky. Přilijte vodu a lehce propracujte. Poté hněťte 2–3 minuty, dokud se vám z těsta nepodaří vytvořit hladkou kompaktní kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.

2

Poté těsto vyndejte, nechte ohřát při pokojové teplotě a předehřejte troubu na 200 °C.

3

Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tenkou placku, kterou vyložíte koláčovou formu. Základnu koláče propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do lednice nebo mrazáku. Poté koláč vyložte papírem na pečení a nasypte na něj keramické fazole. Pečte 10–12 minut. Poté odstraňte fazole i papír a pečte dalších 5–7 minut. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte dále 8–10 minut.

4

Na pánvi mezitím usmažte slaninu nebo pancettu, až lehce zhnědne. Papírovou utěrkou z ní vysajte přebytečný tuk. Nakrájenou slaninou poté posypte dno koláče.

5

V míse smíchejte vejce se smetanou, vyšlehejte, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Touto směsí přelijte slaninu a vše posypte nastrouhaným sýrem Gruyère. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až i náplň quiche zezlátne. Servírujte koláč ještě teplý nebo v pokojové teplotě.

Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine  Foto: Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Videa

reklama

reklama