Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho  Foto:
Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho
Foto: Marek Kučera

Pro milovníky barbecue, zejména v tom americkém stylu, ztělesňují žebírka svatý grál. Mytický pohár ale dosud nikdo nenalezl a patrně ani nikdo nenašel ten absolutně nejlepší recept na BBQ žebírka. Tohle je ale velmi slušný pokus, vždyť se do něj s drajvem texaského kovboje pustil sám Jamie Oliver.

Velkou porci inspirace pro vaše letní grilování najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji!

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Suroviny
vepřová žebírka 2 pláty (celkem cca 1,5 kg)
sůl a čerstvě namletý pepř
Marináda:
čerstvá červená chilli paprička 1 ks
kousek čerstvého zázvoru
česnek 2 stroužky
přírodní neslazená jablečná šťáva 150 ml
bílý vinný ocet 100 ml
kečup 2 vrchovaté lžíce
dijonská hořčice 1 lžíce
vláčný přírodní krupicový cukr 100 g
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si gril. Žebírka zakapejte trochou oleje, osolte je a opepřete a rukama vše vmasírujte do žebírek.

2

Na marinádu očistěte chilli papričku, zbavte ji semínek a nakrájejte ji najemno. Zázvor a česnek a oloupejte a nastrouhejte. Vše dejte do středně velkého kastrolu spolu s jablečnou šťávou, octem, kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a cukrem. Promíchejte a povařte za občasného promíchání na středním až nižším stupni 10 až 15 minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne.

3

Žebírka položte do pekáče, potřete marinádou a pekáč zakryjte fólií. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu 15 minut, až půjde maso od kosti. Po 30 minutách potírejte maso zbylou marinádou a poslední čtvrthodinu ho pečte odkryté, v polovině doby opět potřete marinádou. Mezitím zapalte gril.

4

Jakmile bude gril patřičně rozpálený, položte na něj žebírka a na středním až nízkém plameni je grilujte ještě 5 až 10 minut, aby se hezky připekla. Přesuňte je na prkýnko, nechte chvíli odpočívat a pak je rozdělte na jednotlivé kousky.

PRIMA TIP: Recept je šikovnou variantou pro ty, kdo na rozdíl od amerických BBQ nadšenců nemají obrovské kryté grily, v nichž se maso připravuje mnoho hodin, někdy i přes noc – tenhle krok uspíšíte a nasimulujete v troubě, závěrečný pobyt na ohni pak zaručí tu správnou „grilovanou“ chuť, vůni i vzhled. K takto připraveným žebírkům je zapotřebí svěží zelený salát – vynikající je například z lehce peprné rukoly.

Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho  Foto: Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho; foto: Marek Kučera

Článek

Rumboží žebírka  Foto:

14 receptů na šťavnatá žebírka aneb Nejlepší obíračka!

Upečeným žebírkům obaleným šťavnatým masem se dá jen těžko odolat. Vzbuzuje v nás pocity lovců, a většina z nás si čas od času ráda dopřeje ten pocit vzít do ruky kost a...

Videa

reklama

reklama