Kuřecí placičky Waldorf

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí placičky Waldorf Foto:
Kuřecí placičky Waldorf
Foto: Večeře u Florentýny

Nedovedu už přesně říct, co mě k téhle kombinaci vedlo, prostě jsem se přistihla, jak v míse spojuji dohromady věci, které jsem předtím posbírala po kuchyni a v lednici. Ne nadarmo se tvrdí, že co dozrává v přírodě ve stejnou dobu, jde na talíři velmi dobře dohromady.

Suroviny
kuřecí prsa 800 g
olivový olej 2 lžíce
sůl 1/2 lžičky
středně velká bulva celeru 1 ks
velké jablko 1 ks (nebo 2 malá)
tvrdý sýr 100 g
vejce 3 ks
rostlinný olej na smažení 200–300 ml
Postup
1

Kuřecí maso opláchněte, zbavte ho nejedlých částí (chrupavek a zbytků kostí, případně i malých šlach) a podélně nakrájejte na 1–1,5cm plátky. Příčně je překrájejte na stejně velké kostičky a vhoďte do mísy. Zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a nechte zatím odpočívat.

2

Z celeru odřízněte spodní i horní část. Postavte ho na prkénko zarovnanou spodní částí dolů a postupně kolem dokola okrájejte hnědou zvrásněnou slupku až na bílou dřeň. Opláchněte, rozčtvrťte a nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nastrouhejte nahrubo. Nakonec na stejném struhadle nastrouhejte i sýr.

3

Nastrouhané suroviny přidejte ke kuřecímu masu, zalijte rozšlehanými vejci, zasypte moukou a promíchejte na kompaktní hmotu.

4

Rozehřejte velkou, pokud možno nepřilnavou pánev s takovým množstvím oleje, aby dosahoval do výšky necelého centimetru. Do horkého oleje vlijte lžíci připravené směsi a rozetřete ji do pánve jako placičku velkou 6–8 cm. Obrácenou stranou lžíce zamáčkněte všechny vyčnívající kousky masa a uhlaďte. Tímto způsobem vytvořte v pánvi 5–6 placiček nebo kolik se jich vejde. Smažte na středním vyšším stupni 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte jemně a opatrně, ať křehké placičky neroztrháte. Zpevní, teprve až je řádně dosmažíte.

5

Usmažené placičky odkládejte do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podávejte teplé, klidně za doprovodu nějakého zimního salátu, nejlépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje. Ač se to nezdá, po pečivu se nejspíš nikdo ptát nebude.

Večeře u Florentýny Foto: VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Videa

reklama

reklama

\n