Kulatý zeleninový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Kulatý zeleninový koláč  Foto:
Kulatý zeleninový koláč
Foto: Kitchen Story

Kouzlo tohoto koláče tkví ve způsobu nakrájení zeleniny. Barevnou spirálu vytvoříte z tenkých proužků, které se také rychle propečou a zároveň nepustí tolik vody, takže těsto nevlhne. Špaldová mouka má lehce oříškovou chuť a nižší obsah lepku.

Další recepty z krásné kuchařky Manželé v kuchyni najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Zimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Suroviny
Těsto:
celozrnná špaldová hladká mouka 225 g + na pomoučení
studené máslo 125 g + na vymazání formy
sůl 1 lžička
pesto z medvědího česneku nebo bazalky 1 lžíce
žloutky 3 ks
strouhaný parmazán 20 g
ledová voda 1–2 lžíce
Náplň:
ricotta 125 g
střední vejce 1 ks
pesto z medvědího česneku nebo bazalky 4 lžičky
mrkev 3 ks
červená cibule 2 ks
cuketa 1 ks
lilek 1 ks
rajčata 2 ks
olivový olej 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
lístky čerstvé bazalky k podávání
Postup
1

Nejprve připravte těsto. Mouku prosejte, udělejte doprostřed důlek, rozkrájejte do něj máslo, osolte, promíchejte nožem do konzistence drobenky, přidejte pesto, žloutky, najemno nastrouhaný parmazán a vodu a rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na jednu hodinu do lednice.

2

Formu na koláč vymažte máslem. Vychladlé těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 3–5 mm a velký tak, aby pokryl formu i s okraji. Těsto opatrně přeneste do formy a jemně ho do ní vtlačte. Části přečnívající přes okraj odkrojte a těsto na několika místech propíchněte vidličkou. Díky tomu se nebude při pečení zvedat.

3

V míse smíchejte ricottu, vejce, smetanu a pesto, směs osolte, opepřete a dobře promíchejte. Nalijte na těsto a rovnoměrně rozetřete.

4

Mrkev a cibuli oloupejte, cuketu, lilek a rajčata omyjte. Všechnu zeleninu buď nastrouhejte na mandolíně, nebo pomocí ostrého nože pokrájejte na podélné plátky silné asi 2 mm. Větší plátky rajčat a cibule rozkrojte na půlkolečka. Zeleninu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Plátky zeleniny skládejte do formy nastojato, začněte od vnějšího okraje a směřujte do středu, při tvorbě zeleninové spirály jednotlivé druhy pravidelně střídejte.

5

Zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 40 minut, až těsto zpevní a zelenina změkne. Vyjměte, nechte mírně zchladnout, posypte lístky bazalky a podávejte.

Kulatý zeleninový koláč  Foto: Kulatý zeleninový koláč , Foto: Kitchen Story

KITCHEN STORY

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.

Kitchen Story II. Foto:

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Videa

reklama

reklama