Jahodový smetanový dort

Doba přípravy:
Jahodový smetanový dort Foto:
Jahodový smetanový dort
Foto: Pradobroty.cz

Fraisier – vláčný francouzský dort s podmáslovým korpusem pokrytý jahodami a vanilkovým krémem – bez složitého zdobení, a přece tak efektní!

Suroviny
Korpus:
vejce 2 větší nebo 3 malá
vanilkový extrakt 1 lžička
máslo 125 g
kysané podmáslí nebo kefír 250 ml
prášek do pečiva 1 lžička
jedlá soda 1 lžička
špetka soli
Krém:
plnotučné mléko 400 ml
kukuřičný škrob 50 g
žloutky z větších vajec 3 ks
vanilkový extrakt 2 lžičky (nebo 1 vanilkový lusk)
smetana ke šlehání 400 ml
želatina 6 plátků (nebo 10 g práškové želatiny)
velké jahody cca 30 stejných ks
jahodová marmeláda
Postup
1

Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160°C). Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a šlehejte do světlé pěny. Pak zašlehejte vanilkový extrakt.

2

Do rendlíku vlijte podmáslí (kefír), přidejte máslo a na mírném plameni zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Celá směs nesmí být horká, ale jen vlažná. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí.

3

K vaječné směsi za stálého jemného šlehání (na nižší stupeň rychlosti) přidávejte střídavě podmáslí s máslem a mouku – obojí do spotřebování.

4

Dortovou formu o průměru 24 cm připravte na pečení – na dno vložte pečicí papír a upněte do obruče, boky nemusíte nijak vymazávat, těsto se při pečení přilepí a neodskočí od ráfku.

5

Těsto nalijte do formy, vložte do trouby a pečte 30–50 minut do propečení (zkoušejte špejlí), přičemž asi v polovině pečení začne korpus tmavnout a je potřeba ho přikrýt alobalem. Doba pečení je udána s tak velkým rozptylem, protože každá trouba peče jinak a podmáslový korpus chce občas delší čas k plnému propečení.

6

Korpus nechte vychladnout na mřížce ve formě. Pak objeďte boky nožem, obruč sundejte a vyboulený korpus seřízněte do roviny.

7

Krém: Žloutky s cukrem prošlehejte metličkou, dokud se nespojí. Přidejte škrob a opět prošlehejte. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a mléko. Směs přilijte do rendlíku a postavte na sporák, kde za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí a provařte – asi dvě minuty.

8

Pokud použijete vanilkový lusk místo extraktu, začněte tím, že lusk podélně rozříznete, vydlabete semínka a společně s luskem vložíte do mléka, které budete zahřívat do první bublinky. Mezitím si vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Z mléka vyjměte lusk a tenkým pramínkem vlijte do žloutkové směsi, kterou je nutné stále prošlehávat. Směs vraťte do rendlíku a svařte do zhoustnutí.

9

Uvařený pudink přemístěte do misky a zakryjte fólií tak, aby se dotýkala i povrchu (tak se nevytvoří škraloup) a nechte při pokojové teplotě vychladnout.

Sestavení dortu

Na sestavení moučníku použijte okruží dortové formy nebo v lepším případě dortový ráfek s měnitelným obvodem. Zlehka ho natřete máslem, přilepte na něj po celém obvodu pečicí papír (část bude čouhat nad okruží, ale to je v pořádku) a posaďte ho na servírovací tác. Korpus vložte do okruží a případně ho pevně stáhněte. Na korpus natřete vrstvu jahodové marmelády (nechte asi 1cm široký okraj, kde marmeláda nebude). 

Asi 15 jahod (záleží na velikosti ovoce, větších kusů bude potřeba méně, menších více) omyjte, odřízněte stopky a přepulte. Pak je stavte na korpus jednu vedle druhé řezem k papíru (= ráfku formy).

Želatinu namočte do trochy vody a nechte nabobtnat. Plátková želatina musí být namočená tak, aby plátky plavaly, práškovou želatinu nasypeme asi do tří lžic vody.

Prochladlý pudink prošlehejte do hladkého krému. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha a opatrně zamíchejte do pudinku.

Želatinu dejte do rendlíku (plátkovou před tím lehce vymačkejte od přebytečné vody) a na mírném plameni zahřívejte, dokud se nerozpustí. Pozor, směs se nesmí vařit. Do rozpuštěné želatiny dejte asi lžíci krému a promíchejte, pak tuto směs vlijte do zbytku krému a metličkou prošlehejte, aby se krém i želatina spojily.

Krém nalijte do formy, dejte pozor, aby natekl i do všech mezer mezi jahodami, povrch uhlaďte a dejte chladit do lednice ideálně přes noc.

Na dokončení vyjměte dort z lednice, sundejte opatrně okruží a sloupněte papír. Zbylé jahody omyjte, odstupkujte a nařežte na tenké plátky, kterými ozdobte horní část dortu.

Pokud se dort nesní do 24 hodin od dokončení, je lepší jahody zakonzervovat. Asi dvě lžíce jahodové marmelády rozehřejte na sporáku a následně horkou (a tekutější) marmeládou potřete štětečkem všechny plochy jahod. Jahody nebudou osychat případně se kazit.

Jahodový smetanový dort 2 Foto: Jahodový smetanový dort; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama