Bramboračka s pohankou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Bramboračka s pohankou  Foto:
Bramboračka s pohankou
Foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Sympatická propagátorka bio stravy se ve své nové kuchařce podělila o svůj oblíbený recept na klasickou bramboračku, kterou místo jíšky zahušťuje pohankou lámankou.

Suroviny
2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
brambory 3 ks (asi 250 g)
mrkev 3 ks (asi 100 g)
menší celer 1/2 ks (asi 50 g)
petržel 1 ks (asi 50 g)
cibule 1 ks
olivový olej nebo přepuštěné máslo 4 lžíce
pohanková lámanka Bioharmonie 5 lžic (30–40 g)
kmín 1,5 lžičky
mořská sůl 1,5 lžičky
celý pepř 5 kuliček
voda nebo zeleninový vývar 1,5 litru
česnek 3 stroužky
majoránka
čerstvě namletý pepř
hladkolistá petržel
Postup
1

Sušené houby namočte do kastrůlku s horkou vodou. Máte-li čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.

2

Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku. Společně opékejte dozlatova.

3

Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule a také kus nenakrájeného celeru.

4

Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou cibuli i celer vyndejte.

5

Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.

PRIMA TIP: Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná a vy byste měli polévku příliš hustou až kašovitou – a to by už nebyla dobrá bramboračka!

POHANKA

Pohanka má specifickou chuť a ne každý ji má rád. Ale protože je velmi cenná a zdravá pro naše cévy, střeva i imunitu, našla jsem si recepty, ve kterých nám vyloženě chutná. Pohanka potřebuje dobře ochutit a skvěle se doplňuje s bramborami, sádlem, česnekem… proto se taky na Valašsku, kde se podle statistiky z 19. století snědlo v průměrné rodině 1–3 kg pohanky týdně, tradičně vařila tzv. pohančená kaše se slaninou, česnekem a brynzou a kontrabáš – pokrm z brambor, pohanky a uzeného. Já dělám z pohanky ještě pikantní směs na topinky a pohankovou mouku dávám vždy do palačinkového těsta. A až budete dělat zabijačku, zkuste přidat pohankové kroupy do jitrnic. Je to také valašská tradice, kterou ctí i na ekofarmě v Hostěrádkách, a jsou opravdu výborné! (www.veselabiofarma.cz)

Bramboračka s pohankou  Foto: Bramboračka s pohankou; foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Víte, jak uvařit klasickou bramboračku? Připravte ji podle videoreceptu Martina Polačka:

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n