Anglická cibulačka se šalvějí podle Jamieho

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Anglická cibulačka se šalvějí  Foto:
Anglická cibulačka se šalvějí
Foto: JamieOliver.com

Tato polévka umí zahřát i potěšit. Zkuste použít různé druhy cibulí, na trzích už narazíte na nevšední odrůdy, ideální je mix více druhů. Stejně tak můžete vyzkoušet různé druhy šlavěje, kterou si lze snadno vypěstovat na zahradě nebo v květináči za oknem.

Když jsem jako kluk pomáhal v tátově hospodě, vždy jsem měl na starosti krájení cibule. Jednoho dne mě napadlo, jak zastavit ten neustálý pláč při řezání cibule. Nandal jsem si potápěčské brýle a šnorchl. A fungovalo to! I když jsem u toho vypadal jako pako. Jestli chcete udělat stejný fórek, abyste pobavili rodinu, neváhejte a hurá do toho! Pokud ne, můžete s klidným srdcem nakrájet cibuli v kuchyňském robotu, abyste si ušetřili slzy :)

Suroviny
čerstvá šalvěj 1 hrst + 6 lístků k podávání
česnek 6 stroužků
červená cibule 3 ks
hnědá cibule 3 ks
pórek 500 g
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
horký vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový) 2 l
malá rustikální bageta 1 ks
sýr čedar, nastrouhaný 200 g
Postup
1

Do kastrolu dejte rozpustit máslo s olivovým olejem, přidejte šalvějové lístky a nadrcený česnek. Promíchejte, nechte trochu rozvonět a vhoďte nakrájené cibule, šalotky a pórek. Ochuťte solí a pepřem. Kastrol přikryjte poklicí, ale ponechte mezeru, aby mohla unikat pára, a na mírném ohni nechte pomalu vařit 45 minut. Zelenina by neměla příliš zhnědnout. Občas promíchejte, aby se cibule nepřichytla ke dnu. Když budete mít trpělivost na takto dlouhé a pomalé vaření, cibule se vám odmění neuvěřitelně sladkou úžasnou chutí.

2

Když jsou cibule a pórek krásně hedvábné, přidejte horký vývar. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a nechte 10–15 minut probublávat.

3

Předehřejte troubu nebo gril na maximum. Nakrájejte si z bagety šest krajíčků a v troubě je nasucho opečte. Dochuťte polévku a pokud jste spokojeni, nandejte ji do šesti ohnivzdorných misek a přendejte je na plech. Na tousty nasypte nastrouhaný čedar a sýr dobře přimáčkněte, aby na nich pěkně držel. Do každé misky položte jeden toust se sýrem a pokropte pár kapkami worcesterové omáčky.

4

Lístky šalvěje, které jste si nechali bokem, pokropte olivovým olejem a na každý toustík položte jeden. Plech s mističkami dejte do předehřáté trouby pod gril, aby se sýr hezky rozpekl. Ale hlídejte ho, aby se nespálil! Opatrně vyndejte z trouby a servírujte. Upozorněte všechny strávníky, že misky jsou velmi horké!

Anglická cibulačka se šlavějí  Foto: JamieOliver.com

Anglická cibulačka se šlavějí. Foto: JamieOliver.com

 

Tento recept je z televizní série a kuchařské knihy Jamie vaří doma.

www.JamieOliver.com

Videa

reklama

reklama