Kohout na víně

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kohout na víně Foto:
Kohout na víně
Foto: KitchenStory.cz

Klasický francouzský recept coq au vin neboli kohout na víně je prostě nedostižný. Pokud se vám podaří sehnat mladého kohoutka, neváhejte a připravte si tento skvost z kolébky vysoké gastronomie.

Suroviny
mladý kohoutek
šalotka 2 ks
česnek 3 stroužky
bouqet garni 1 svazek
mrkev 2 ks
celer 1/4 bulvy
hnědé žampiony 250 g
brandy 100 ml
červené víno 500 ml
nové koření 5 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl
Postup
1

Kohouta naporcujte na menší kousky. Každý z nich řádné osolte a opepřete. V rozpáleném hrnci na kapce olivového oleje opečte kousky kohouta ze všech stran, aby získal barvu. Barva rovná se chuť.

2

Kohouta vyjměte a dejte bokem. Ve stejném hrnci orestujte nakrájenou cibuli, polovinu anglické slaniny, jednu mrkev, jednu petržel, celer a celé žampiony. Ideálně, aby dostaly pěknou, lehce hnědou barvu.

3

Přidejte k orestované zelenině lžíci rajčatového protlaku a nechte opéct. Jestli se přichytí na dno hrnce, nevadí, jen se zintenzivní jeho chuť. Nalijte do hrnce brandy a nechte odpařit všechen alkohol. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vložte zpět kousky opečeného kouhouta a zbylé koření (bouqet garni, nové koření a celý pepř). Stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Takto nechte táhnout přibližně 22,5 hodiny. Záleží na velikosti kohouta.

4

Na zvláštní pánvi orestujte zbylou mrkev, petržel a slaninu, což použijete k servírování.

5

Hotového kohouta vyndejte ven a z omáčky vyhoďte bouqet garni. Omáčku přiveďte k varu a nechte lehce zredukovat. Dobře ochuťte a stáhněte z plamene. Na poslední chvíli přihoďte kousek másla, abyste omáčku doladili k dokonalosti.

6

Kohouta podávejte přelitého omáčkou společně s orestovanou zeleninou a čerstvou petrželí.

7

Někdo je zvyklý podávat jídla už přímo naaranžovaná na talíři, ale toto jídlo si absolutně říká o servírování ve velké míse. Máme rádi, když jsou jídla uprostřed stolu a lidé si je podávají mezi sebou. Můžou si jednoduše vybrat, jestli si kohoutka dají s úžasnou bramborovu kaší a nebo jen s kouskem čerstvé bagety. S čím by jste si ho dali vy?

Kohout na víně Foto:

Kohout na víně Foto:

Kohout na víně, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama