Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody
Česko na grilu
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kokosové kuličky Rafaelo

Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Česko na grilu: Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem

Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem

Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem Zdroj: Marek Kučera

  • Zavřít
Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem

Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem Zdroj: Marek Kučera

Moje hodnocení
17x

Čtvrtému dílu kulinární show Česko na grilu na téma ryby kralovaly dámy – Rita a Jeana okouzlily porotu grilovaným mořským jazykem se salátem z kuskusu, který doplnily holandskou omáčkou a petrželovým pestem.

4 porce
60 minut
Seznam.cz banner

Ryba

  • mořský jazyk 4 filety
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • hladká mouka asi 4 lžíce
  • pažitka (nadrobno nakrájená) 2 lžíce
  • máslo 50 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Kuskus

  • cuketa 1 ks
  • lilek 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • červená cibule 1 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 50 g
  • barevný pepř 3 kuličky
  • celá skořice 1 svitek
  • nové koření 2 kuličky
  • cukr krupice 1 lžíce
  • zeleninový vývar 300 ml
  • kuskus 250 g
  • piniová jádra 50 g
  • hrozinky 1 hrst

Holandská omáčka

  • máslo 100 g
  • žloutek 2 ks
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • kajenský pepř 1 špetka
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Pesto

  • česnek 2 stroužky
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • hladkolistá petržel 1 svazek
  • olivový olej 100 ml
  • parmazán 50 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Máte rádi kuskus? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty, které rádi zařadíte do svého jídelníčku

Máte rádi kuskus? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty, které rádi zařadíte do svého jídelníčku

Postup přípravy

  1. Cuketu a lilek nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Rozložte vše na grilovací plotnu a za občasného otočení grilujte doměkka. Podle velikosti kousků a teploty to trvá zhruba 10 minut. Přesuňte do mísy a zakápněte olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
  2. Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo, přidejte pepř, skořici, nové koření a cukr a opékejte 2 minuty. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vyjměte skořici a nové koření. Vsypte do vývaru kuskus, přiklopte a vypněte plamen. Kuskus se uvaří zbytkovým teplem. Pinie opražte nasucho, až zezlátnou a rozvoní se. Stačí jim 30 až 60 vteřin. Vmíchejte je s grilovanou zeleninou a rozinkami do hotového kuskusu. Promíchejte a nechte přiklopené.
  3. Než se uvaří kuskus, připravte pesto. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ořechy opražte nasucho. Petržel otrhejte. V mixéru rozmixujte česnek, ořechy a petržel. Přilijte olej, osolte, opepřete a znovu promixujte. Přidejte nastrouhaný parmazán a opět promixujte.
  4. V rendlíku, na který se vejde nerezová miska (nebo z varného skla), uvařte alespoň 3cm sloupec vody. V jiném hrnečku rozehřejte máslo. Mezitím v misce šlehejte žloutky s citronovou šťávou, až zdvojnásobí svůj objem. Misku pak položte na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Voda nesmí vřít, ale musí být horká. Ke žloutkům pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehávejte ho. Vznikne hladká omáčka. Ochuťte ji solí, pepřem a kajenským pepřem.
  5. Filátka ryby omyjte a pečlivě osušte. Osolte je, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a obalte v mouce smíchané s nakrájenou pažitkou. Na grilovací pánvi na grilu rozehřejte polovinu másla a ryby z obou stran osmažte 1 až 2 minuty z každé strany, aby se nevysušily.
  6. Na talíř naservírujte salát s kuskusem a grilovanou zeleninou, na něj položte grilovaného mořského jazyka a ozdobte ho pestem. Holandskou omáčku podávejte zvlášť.
  • Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+

ČTĚTE TAKÉ: Profesionální tipy, jak správně grilovat ryby. Kůže musí být suchá a gril řádně rozpálený, říká Zdeněk Pohlreich

Česko na grilu: Okouřená krkovice grilovaná v celku se zeleninovým relišem a paprikovou omáčkou Maso

Česko na grilu: Okouřená krkovice grilovaná v celku se zeleninovým relišem a paprikovou omáčkou

19
Česko na grilu: Žebra s karamelizovaným přelivem, nakládanou zeleninou a grilovaným ananasem Maso

Česko na grilu: Žebra s karamelizovaným přelivem, nakládanou zeleninou a grilovaným ananasem

17
Česko na grilu: Smažená kuřecí křidélka s omáčkou ze sušených rajčat a avokáda podle Radka a Nikoly Maso

Česko na grilu: Smažená kuřecí křidélka s omáčkou ze sušených rajčat a avokáda podle Radka a Nikoly

21
Česko na grilu: Lanýžové burgery se smetanovými žampiony podle Heleny a Rada Recepty

Česko na grilu: Lanýžové burgery se smetanovými žampiony podle Heleny a Rada

17

Česko na grilu

Zdroj receptu

Česko na grilu

Česko na grilu

Rozpálené grily, slunce nad hlavou, ale i napětí a pořádnou dávku emocí přinesla soutěžní reality show Česko na grilu. Deset párů složených z milovníků grilování se utkalo o titul Grilmastera roku i zajímavou výhru v souboji nad žhavými uhlíky pod přísným dohledem nekompromisní poroty v podání Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka. Recepty soutěžících si teď můžete připravit i v domácím prostředí a třeba si dát takový rodinný nebo přátelský souboj na grilu. Tohle není další kniha o grilování masa, tohle je návod na přípravu kompletních pokrmů na grilu tak, abyste venku mohli strávit klidně celý den.

Vydává nakladatelství Esence – Euromedia.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky gril pesto mořské ryby kuskus holandská omáčka Česko na grilu

Návrhy pro vás

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti Sladké

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Nápoje

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society Sladké

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society


Přečtěte si také

Sladké
Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Soutěžící
Jan Krčál vaří každý den pro přítele, který to neumí

Jan Krčál vaří každý den pro přítele, který to neumí

Novinky
Vánoční tipy: adventní kalendáře s čajem, bylinkami, čokoládou i ovocnými kapsičkami

Vánoční tipy: adventní kalendáře s čajem, bylinkami, čokoládou i ovocnými kapsičkami

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! z Prahy a středních Čech. Úkolem je jídlo z horkovzdušné fritézy

Připravujeme Prostřeno! z Prahy a středních Čech. Úkolem je jídlo z horkovzdušné fritézy

Maso
Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Prostřeno!
Prostřeno: Vafle s překvapením podle Ondry

Prostřeno: Vafle s překvapením podle Ondry

Prostřeno!
Prostřeno: Cibulové smaženky

Prostřeno: Cibulové smaženky

Prostřeno!
Prostřeno: Česnečka s chlebovými krutony

Prostřeno: Česnečka s chlebovými krutony

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti Sladké

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society Sladké

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Maso
Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem Maso

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Možná za sebou máme poslední léto v míru, varuje německý ministr. Moskva se bouří Čekají lidovce radikální změny? Grolich přiznává, že přemýšlí o zvednutí hozené rukavice Bydlení v Česku na chvostu Evropy: Mladí nevěří ve vlastní domov, odkládají i založení rodiny

prima-zeny

Marcell stále důvěřuje Mie. Věrní jsou po odchodu MJ zoufalí. Nevědí, kdo jsou zrádci Novopečený tatínek Ondřej Rychlý se učí uznávat chyby. Z natáčení ve vězení měl depresi Ondřej opustil Zrádce. Videomaker se obětoval za Aničku a dal jí kartu života

prima-zoom

Opravdu Lizzie Borden vraždila sekerou? Co se bude dít, když Velkou Británii zasáhne atomová bomba? Ve čtyřech ponorkách se otevřou tajné dopisy Nejstarší archiv na světě je ve Vatikánu. Jeho největší tajemství nesměl odhalit ani Dan Brown

prima-fresh

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Vánoční tipy: adventní kalendáře s čajem, bylinkami, čokoládou i ovocnými kapsičkami Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

prima-cool

Kdo zastavil Vetřelce 5? Chce se vrátit jako Edward do Stmívání? Robert Pattinson odpověděl připojený na detektor lži Největší film roku 2026: Nové fotky z Nolanovy Odyssey ukazují armádu i trójského koně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoce podle zvěrokruhu: Shodnete se doma na vánočních dekoracích? Vyrobte si adventní věnec včas. Advent letos začíná už 30. listopadu! Jak na rychlení hvězdníku, aby kvetl na Vánoce? Babičky mu říkaly amarylka

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.