Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem
Zdroj: Marek Kučera
Mořský jazyk s holandskou omáčkou a kuskusovým salátem
Zdroj:
Marek Kučera
Čtvrtému dílu kulinární show Česko na grilu na téma ryby kralovaly dámy – Rita a Jeana okouzlily porotu grilovaným mořským jazykem se salátem z kuskusu, který doplnily holandskou omáčkou a petrželovým pestem.
Postup přípravy
-
Cuketu a lilek nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Rozložte vše na grilovací plotnu a za občasného otočení grilujte doměkka. Podle velikosti kousků a teploty to trvá zhruba 10 minut. Přesuňte do mísy a zakápněte olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
-
Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo, přidejte pepř, skořici, nové koření a cukr a opékejte 2 minuty. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vyjměte skořici a nové koření. Vsypte do vývaru kuskus, přiklopte a vypněte plamen. Kuskus se uvaří zbytkovým teplem. Pinie opražte nasucho, až zezlátnou a rozvoní se. Stačí jim 30 až 60 vteřin. Vmíchejte je s grilovanou zeleninou a rozinkami do hotového kuskusu. Promíchejte a nechte přiklopené.
-
Než se uvaří kuskus, připravte pesto. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ořechy opražte nasucho. Petržel otrhejte. V mixéru rozmixujte česnek, ořechy a petržel. Přilijte olej, osolte, opepřete a znovu promixujte. Přidejte nastrouhaný parmazán a opět promixujte.
-
V rendlíku, na který se vejde nerezová miska (nebo z varného skla), uvařte alespoň 3cm sloupec vody. V jiném hrnečku rozehřejte máslo. Mezitím v misce šlehejte žloutky s citronovou šťávou, až zdvojnásobí svůj objem. Misku pak položte na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Voda nesmí vřít, ale musí být horká. Ke žloutkům pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehávejte ho. Vznikne hladká omáčka. Ochuťte ji solí, pepřem a kajenským pepřem.
-
Filátka ryby omyjte a pečlivě osušte. Osolte je, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a obalte v mouce smíchané s nakrájenou pažitkou. Na grilovací pánvi na grilu rozehřejte polovinu másla a ryby z obou stran osmažte 1 až 2 minuty z každé strany, aby se nevysušily.
-
Na talíř naservírujte salát s kuskusem a grilovanou zeleninou, na něj položte grilovaného mořského jazyka a ozdobte ho pestem. Holandskou omáčku podávejte zvlášť.
-
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
ČTĚTE TAKÉ: Profesionální tipy, jak správně grilovat ryby. Kůže musí být suchá a gril řádně rozpálený, říká Zdeněk Pohlreich