Ryba
- mořský jazyk 4 filety
- citronová šťáva z 1 citronu
- hladká mouka asi 4 lžíce
- pažitka (nadrobno nakrájená) 2 lžíce
- máslo 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Kuskus
- cuketa 1 ks
- lilek 1 ks
- červená paprika 1 ks
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 50 g
- barevný pepř 3 kuličky
- celá skořice 1 svitek
- nové koření 2 kuličky
- cukr krupice 1 lžíce
- zeleninový vývar 300 ml
- kuskus 250 g
- piniová jádra 50 g
- hrozinky 1 hrst
Holandská omáčka
- máslo 100 g
- žloutek 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- kajenský pepř 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Pesto
- česnek 2 stroužky
- vlašské ořechy 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 svazek
- olivový olej 100 ml
- parmazán 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cuketu a lilek nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Rozložte vše na grilovací plotnu a za občasného otočení grilujte doměkka. Podle velikosti kousků a teploty to trvá zhruba 10 minut. Přesuňte do mísy a zakápněte olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo, přidejte pepř, skořici, nové koření a cukr a opékejte 2 minuty. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vyjměte skořici a nové koření. Vsypte do vývaru kuskus, přiklopte a vypněte plamen. Kuskus se uvaří zbytkovým teplem. Pinie opražte nasucho, až zezlátnou a rozvoní se. Stačí jim 30 až 60 vteřin. Vmíchejte je s grilovanou zeleninou a rozinkami do hotového kuskusu. Promíchejte a nechte přiklopené.
- Než se uvaří kuskus, připravte pesto. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ořechy opražte nasucho. Petržel otrhejte. V mixéru rozmixujte česnek, ořechy a petržel. Přilijte olej, osolte, opepřete a znovu promixujte. Přidejte nastrouhaný parmazán a opět promixujte.
- V rendlíku, na který se vejde nerezová miska (nebo z varného skla), uvařte alespoň 3cm sloupec vody. V jiném hrnečku rozehřejte máslo. Mezitím v misce šlehejte žloutky s citronovou šťávou, až zdvojnásobí svůj objem. Misku pak položte na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Voda nesmí vřít, ale musí být horká. Ke žloutkům pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehávejte ho. Vznikne hladká omáčka. Ochuťte ji solí, pepřem a kajenským pepřem.
- Filátka ryby omyjte a pečlivě osušte. Osolte je, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a obalte v mouce smíchané s nakrájenou pažitkou. Na grilovací pánvi na grilu rozehřejte polovinu másla a ryby z obou stran osmažte 1 až 2 minuty z každé strany, aby se nevysušily.
- Na talíř naservírujte salát s kuskusem a grilovanou zeleninou, na něj položte grilovaného mořského jazyka a ozdobte ho pestem. Holandskou omáčku podávejte zvlášť.
- Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+