25+ nejlepších receptů na jarní masové pečínky

Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší  Foto:
Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší
Foto: kuchařka Jednoduchý stůl

K jaru patří pečínky z mladého masa – právě teď je nejlepší čas na recepty z jehněčího, telecího nebo králičího masa. Oblíbená jsou i šťavnatá jarní kuřátka nebo zdravé krůtí maso. Vyberte si z našich receptů a připravte slavnostní oběd v jarním stylu.

Mladá masa mají kromě jemné chuti velkou výhodu v tom, že jsou málo tučná. A je celkem jedno, zda si vyberete telecí či jehněčí. Stejně tak maso z králíka, které je oblíbené i při zdravotních dietách. Mezi mladá masa řadíme i jarní kuřátka a krůty.

Nebojte se neobvyklých kombinací, mladá masa mají velmi jemnou chuť a snesou i výraznější přílohu. Na jaře se přímo nabízí křehká jarní zelenina, oblíbené jsou i nádivky s bylinkami a bylinky obecně.

Máme pro vás spoustu nápadů, jak si užít krátký čas, kdy je nabídka mladého masa v obchodech široká.

Připravte si báječné masové pečínky podle našich receptů:

Recept

Telecí plátky saltimbocca s jarním bramborovým salátem  Foto:

Telecí plátky saltimbocca s jarním bramborovým salátem

Jemné závitky z telecího masa jsou skvělým tipem na slavnostní oběd. Svěží chuť dotáhněte netradiční přílohou – výborným salátem s jarním švihem.

Recept

Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím  Foto:

Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím

Jehněčí stále patří v českých domácnostech k méně využívanému druhu masa, ale je to škoda. Zkuste připravit tuhle výtečnou kýtu na rozmarýnu s ryze českou přílohou podle...

Recept

Jarní kuře se špenátovou nádivkou Foto:

Jarní kuře se špenátovou nádivkou

Pokud přemýšlíte nad víkendovým obědem, určitě zkuste právě tento recept. Když jednou za čas doma překvapíte něčím novým, je to vždy příjemná změna. Podávejte s máslovou...

Recept

Filety z králíka s hořčicí a petrželí Foto:

Filety z králíka s hořčicí a petrželí

Jednoduchý oběd, který má ovšem slavnostnější punc. Králičí filety totiž povyšují králíka někam výš než jen na „obírací“ maso. Stačí jen několik málo ingrediencí, protože...

Recept

Krůtí stehna na zelenině  Foto:

Krůtí stehna na zelenině

Pro mnohé je tmavé maso stehen ze sedmičlenného výběru, který krůta poskytuje, to nejlepší. Pečení s kostí mu dodá ještě výraznější chuť a zelenina potřebný šmrnc a svěžest.

Recept

Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší  Foto:

Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší

Jehněčí maso je stále trochu dekadentní záležitost, mnohé odrazuje svou charakteristickou, mírně nasládlou vůní. Upečte ho s bylinkami a propadnete mu. A když ho doplníte...

Recept

Telecí kotlety z Umbrie  Foto:

Telecí kotlety z Umbrie

Nádherný italský region zůstává tak trochu ve stínu známějšího sousedního Toskánska. Stojí ale za návštěvu – tady je malá ochutnávka. Dokonalost v jednoduchosti, stejně...

Recept

Nadívaná jarní kuřátka ve špenátovém hnízdě Foto:

Nadívaná jarní kuřátka ve špenátovém hnízdě

Dřív se tímto způsobem připravovala hlavně holoubátka. Jarní kuřátka jsou však skvělá, navíc jsou více dostupná.

Recept

Kleftiko - jehněčí pečené v balíčku  Foto:

Kleftiko – jehněčí pečené v balíčku

Kleftiko je tradiční řecký pokrm, při kterém se jehněčí maso nejprve marinuje s citronem a bylinkami a poté se pomalu peče společně se zeleninou v balíčcích z pečicího...

Recept

Krůtí roláda se sušenými švestkami  Foto:

Krůtí roláda se sušenými švestkami

Úžasné účinky sušených švestek na zdraví znali už naši předkové. Jsou skvělé pro úpravu zažívání, odbourávání cholesterolu i při redukční dietě. Navíc uspokojí i chuť na...

Recept

Králík na víně s kapary a olivami  Foto:

Králík na víně s kapary a olivami

Králík má dietní maso s velmi jemnou chutí. Zkuste mu dá pořádný švih díky výrazné omáčce s olivami a kapary. Díky pomalému dušení s vínem bude mít maso skvělou chuť a...

Recept

Telecí líčka s bramborovou kaší Foto:

Telecí líčka s bramborovou kaší

Proslulý recept Zdeňka Pohlreicha vrátil líčka na výsluní zájmu. Dříve si tento kousek masa schovávali řezníci pro sebe, dnes je při troše pátrání určitě seženete. A...

Recept

Jehněčí hřbet ve voňavé krustě Foto:

Jehněčí hřbet ve voňavé krustě

Ochutnejte šťavanatá lízátka Carré di Agnello in Crosta. O italských Velikonocích je sváteční tabule bohatší i o tradiční nadílku jehněčího. I k českým Velikonocům patří,...

Recept

Babiččino jarní dušené kuře  Foto:

Babiččino jarní dušené kuře

Máte-li babičku na venkově, která chová slepice a kuřata, máte vyhráno. Pokud ne, nezoufejte, i běžně dostupné masité kuře udělá pořádnou parádu. Pečením se zeleninou a...

Recept

Jehněčí na majoránce  Foto:

Jehněčí na majoránce

Jehněčí maso patří v tomto období k nejoblíbenějším a jeho úprava vařením je stejně tak chutná jako zdravá.

Recept

Krůtí závitky s chřestem Foto:

Zapečené krůtí závitky s chřestem

Použijte křupavý lahodný chřest jako náplň do masových závitků. Výsledek je chuťově vyvážený a vzhled pokrmu velmi efektní. Ideální třeba na romantickou večeři.

Recept

Pečený králík na česneku Foto:

Pečený králík na česneku

Jemné a zdravé králičí maso je na pečení vynikající. Protože bývá až příliš "dietní", peče se s přídavkem vepřového, ať už v podobě slaniny nebo bůčku. Díky tomu si...

Recept

Telecí pečeně s jarní zeleninou  Foto:

Telecí pečeně s jarní zeleninou

Tak tohle je okouzlující recept z hlubin francouzské venkovské kuchyně, prostý, a přitom svým způsobem vybraný. Ideální pečínka na slavnostní stůl, a nejen o Velikonocích...

Recept

Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky  Foto:

Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky

Králík je v Čechách a na Moravě tradičně oblíbené maso. Při troše péče zůstane krásně šťavnaté, s výtečnou cibuládou skvěle ladí s podzimem stejně jako originální...

Recept

Jehněčí pečeně se šalotkami  Foto:

Jehněčí pečeně se šalotkami

Pokud se jehněčímu vyhýbáte kvůli výraznému odéru skopového, věřte, že mladé ovčí maso voní delikátně a vyniká jemnou chutí. Záleží také na plemenu – masné má ideální...

Recept

Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky Foto:

Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky

Dokonalé ztělesnění nejveselejšího ročního období. Křehounká kuřátka a zvláštní pečené knedlíčky ve stylu bavorské kuchyně, které ale takřka do detailů kopírují naši...

Recept

Telecí špaňelské ptáčky s bramborovými knedlíčky Foto:

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky

Přinášíme vám další recept z úžasné Kuchařky první republiky. Není nad poctivé s láskou připravené jídlo. Zkuste telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky a doplňte...

Recept

Krůtí na estragonu a jablkách  Foto:

Krůtí stehna pečená na estragonu a jablkách

Trochu nezvyklá sladko-kyselá kombinace ovoce, bílého vína a estragonu, která vytváří kolem masové pečeně něco na způsob chutney. Jako přílohu k pečeni zkuste něco...

Recept

Špízky s jehněčím a sýrem halloumi s čočkovým salátem s mangoldem  Foto:

Špízky s jehněčím a sýrem halloumi s čočkovým salátem s mangoldem

Halloumi je vynikající polotvrdý sýr pocházející z Kypru. Tvar udrží i potom, co se tepelně upraví, ale bývá velmi slaný. Salát a maso proto zbytečně moc nesolte. Do...

Recept

Pečený králík se slaninou  Foto:

Pečený králík se slaninou

Tahle lahůdka venkovských hospodářství se uplatní i na nejvybranějším menu. Zvlášť na tom velikonočním...

Recept

Krůtí roláda v listovém těstě  Foto:

Krůtí roláda v listovém těstě

Poměrně málo výrazné krůtí maso získá díky obalení v bylinkách až neuvěřitelný šmrnc! A obal z listového těsta snadno vyvolá dojem elegance s profi střihem. Jako přílohu...

Recept

Jehněčí kýta à la Středomoří  Foto:

Jehněčí kýta à la Středomoří

Pro středomořskou kuchyni je typická jednoduchá příprava a několik voňavých přísad. Tato úprava jehněčího osciluje někde mezi Řeckem a Francií – a bude skvěle konvenovat...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama