Suroviny
- celé kuře (menší, o váze 1-1,2 kg) 1 ks
- brambory (malé) 800 g
- karotka (mladá) 1 svazek
- ředkvičky (i s listy) 1 svazek
- mražený hrášek 150 g
- česnek 1 stroužek
- olej 4 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- kešu 2 lžíce
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Na pesto důkladně opláchněte listy ředkviček a nechte je okapat. Listy nasekejte nahrubo a vložte do vysoké nádoby.
- K ředkvičkovým listům přidejte česnek, olej, citronovou šťávu, ořechy a parmazán a pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladkou omáčku. Podle chuti dosolte a dejte stranou.
- Kuře položte na střed pekáče a okolo něj rozložte malé brambory, které jste před tím nakrojili na tenké plátky, ale neodkrojte je úplně – je potřeba, aby držely pohromadě (pomozte si třeba tak, že kolem brambůrky položte dvě čínské hůlky, díky nim bramboru neprokrojíte až na prkénko). Na brambory rozložte očištěné a podélně rozkrojené mrkve a ředkvičky. Kuře, brambory a zeleninu potřete polovinou ředkvičkového pesta, vše dostatečně osolte a podlijte vodou.
- Troubu předehřejte na 190°C, pekáč vložte do trouby a pečte dozlatova asi 45 minut až hodinu. Na posledních 10 minut přisypte do pekáče ještě hrášek. Před servírováním kuřátko ještě jednou potřete čerstvým pestem a hned podávejte.
PRIMA TIP: Nejlepšího výsledku dosáhnete při kombinaci horkovzdušného pečení se střední úrovní páry. Zatímco horkovzduch kuřátko s přílohou upeče, pára se postará, aby bylo maso i zelenina měkoučké, plné lahodné šťávy a chuti. Pára dokáže to, co žádná jiná kuchařská technika: a sice zachovat a ještě i zvýraznit přirozenou chuť potravin, ať už je to maso, nebo zelenina. A to s mnohem menším množstvím soli či koření a v kratším čase.
Jarní kuřátko s pečenými brambůrky hasselback a pestem z ředkvičkových listů Zdroj: S vášní pro jídlo / Whirpool
Na slavnostní tabuli se bude vyjímat i pomalu pečená kachna. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE