Králík:
- králík (chlazený) 1 celý ks
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- rostlinný olej
- uzený bok (nebo uzená slanina) 400 g
- mrkev 200 g
- petržel 100 g
- celer 100 g
- česnek 5 stroužků
- růžičková kapusta 150 g
- cibule 1 ks
- suché bílé víno 400 ml
- vývar 2 l
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
Příloha:
- listový špenát 500 g
- máslo 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl
Postup přípravy:
- Králíka naporcujte na čtyři části, osolte a opepřete. Ve větším hrnci rozehřejte olej a maso na něm opečte ze všech stran dozlatova, poté ho přemístěte do pekáčku.
- Ve stejném hrnci opečte na nudličky nakrájený uzený bok, kořenovou zeleninu a celé, oloupané stroužky česneku. Přidejte rozpůlené kapustičky a cibuli nakrájenou na klínky, restujte 2 minuty a podlijte vínem. Nechte ho téměř odpařit a přilijte asi litr vývaru. Směs promíchejte a přelijte do pekáčku k masu.
- Do stejného hrnce s výpekem přidejte koření a podlijte zbylým vývarem, lehce ho zredukujte a přeceďte do pekáčku s masem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny.
- Na másle krátce orestujte plátky česneku, přidejte špenát a nechte lehce zavadnout. Dochuťte solí a podávejte s masem z pekáčku.
Máte raději kuře? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pečené kuře s máslem a zeleninou
Nebo zkuste další recepty na velikonoční pečínky: