Telecí roláda
- telecí maso (krk) 750 g
- anglická slanina 150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Zelenina
Smetanové brambory
- brambory 400 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- strouhaný parmazán 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Telecí krk rozkrájejte na plát, osolte, opepřete, proložte anglickou slaninou nakrájenou na plátky a zaviňte roládu. Přesuňte ji do pekáčku vymazaného máslem, podlijte panákem vody a upečte v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, cca 50 minut.
- Malé karotky očistěte (můžete ponechat kus nati), krátce je povařte a před podáváním je společně s hráškem opečte v másle, dochuťte solí a pepřem.
- Brambory nakrájejte na tenké plátky, vrstvěte do pekáčku a prolévejte smetanou s parmazánem, trochou soli, pepřem a upečte dozlatova, cca 45 minut.
Vybrané víno k párování
Ryzlink vlašský Traditional line z vinařství Mikrosvín Mikulov ze spolku vinařů Dunajovské kopce – suché. Hrozny v tomto roce dozrály velmi výjimečně. Díky tomu víno má sytě zlatou barvu. Vůně je výrazná s projevem hrušek, sušených bylin a lipového medu. V chuti výborná středová plnost s měkkou kyselinkou a medovým projevem. Na patře s nádechem pomerančové kůry a minerálním závěrem.
- Recept připravila RESTAURACE TOMMY’S DINE & WINE z Pardubic
- Foto David Peltán
Vyzkoušejte také jemné telecí s hříbky a máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE