Suroviny
- dušená šunka (nebo uvařené uzené kolínko bez kůže, ale s vrstvičkou tuku) 1 ks, cca 1,5–2 kg
- cukr krupice (přírodní) 100 g
- meruňkový džem 100 g
- pikantní hořčice 50 g
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
Zelenina
- nové brambory (malé, očištěné a rozkrojené na poloviny) 1 kg
- karotka (nakrájená na kousky) 500 g
- ředkvičky (očištěné, rozkrojené na poloviny) 1 svazek
- olivový olej 3 lžíce
- tymián (lístky) 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Vrstvu tuku nakrájejte špičkou ostrého nože křížem šikmými řezy, šunku zakryjte alobalem a pečte 1 a půl hodiny.
- V misce promíchejte cukr, zavařeninu a pepř. Asi polovinu směsi dejte stranou, zbytkem potřete šunku zbavenou alobalu, vraťte ji do trouby a pečte ještě asi 1 hodinu nebo 1 a půl hodiny, až bude krásně zlatohnědá. Před krájením ji nechte asi 20 minut odpočívat.
- Na zeleninu předehřejte troubu na 220 °C. Ve velkém hrnci zalijte brambory a mrkev studenou vodou tak, aby byly pokryté, přidejte lžičku soli, uveďte do varu a pak mírným varem vařte 7 minut. Sceďte.
- Všechnu zeleninu promíchejte s olejem, tymiánem, osolte ji a opepřete. V jedné vrstvě rozestřete do pekáče, vložte do trouby a pečte asi 25 minut, až bude zelenina propečená a zezlátne. Nakonec ji posypte nakrájenou petrželkou a podávejte k šunce spolu se zbylou marinádou.
Vyzkoušejte také výtečné trhané vepřové maso s BBQ omáčkou poldle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete