Suroviny
- králík (rozdělený na porce, nebo jen stehna) 1 ks o váze cca 1,7 kg
- kedlubna 2 větší kusy
- mrkev 3 ks
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- černé olivy 50 g
- piniové oříšky (nebo na sirky nakrájené loupané mandle) 20 g
- olivový olej 10 lžic
- med 2 lžíce
- drůbeží vývar (silný) 150 ml
- bílý vinný ocet (nebo jablečný) 3–4 lžíce
- suché bílé víno 150 ml
- estragon (sušený) 1–2 lžičky
- bobkový list 2 ks
- máslo 20 g
- estragon (čerstvý, nebo bazalka k podávání)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Oloupanou kedlubnu rozkrojte na čtvrtky a pak nakrájejte na dílky, mrkev na asi 6cm hranolky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, olivy nechte okapat z nálevu a piniová semínka opražte na suché pánvi dozlatova.
- V silnostěnném kastrolu rozehřejte 4 lžíce oleje a ze všech stran na něm opečte maso. Osolte ho, opepřete, vyndejte a nechte stranou.
- Do kastrolu vsypte cibuli a česnek, restujte asi 2 minuty, pak vsypte kedlubnu a mrkev a opékejte asi 10 minut. Zeleninu osolte, opepřete, zakapejte medem a nechte ho trochu zkaramelizovat. Vlijte vývar, ocet a víno, odvařte přípečky.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Do kastrolu vraťte maso, přidejte olivy, estragon a bobkový list, kastrol přikryjte. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
- Maso a zeleninu pak rozložte na mísu a podávejte posypané opraženými piniovými semínky a bylinkami.
Vyzkoušejte také nevšední italský recept na králíka s omáčkou agrodolce podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE