Máte doma nejedlíky? Tedy děti nebo partnera, kteří jsou zapřisáhlí odpůrci zeleniny, kteří pitvají i nastrouhanou mrkev z polévky? Tak se vsadíme, že když jim naservírujete koláč s cuketou, mrkví nebo řepou, nebudou mít žádné námitky. Za prvé to nepoznají a za druhé si pochutnají :)))
U nás je asi nejoblíbenějším "zeleninovým" moučníkem mrkvový dort. Šťavnaté těsto s ořechy a svěží krém s trochou limetky je prostě geniální a pro mnoho z nás jednoznačná volba při posezení v cukrárně.
Často se při sladkém pečení využívá cuketa, která má zcela neutrální chuť. A protože když už někdo cukety pěstuje, je dost pravděpodobné, že se musí popasovat s přebytky ze zahrádky. Někdo chytrý naštěstí zkusil nastrouhat dužinu do buchty a světe div se! Je to dobrota!!!
A rozhodně nezapomínejte na dýně! V Americe je dýňový páj přímo národním moučníkem, asi jako u nás jablečný štrúdl. A je to opravdu dezert hodný importu. Obdobně lze využít i batáty – sladké brambory. A pro fajnšmekry máme i pár receptů s červenou řepou, která moučníkům dodá nejen příjemnou chuť, ale především nezaměnitelnou barvu.