návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dýňový páj

Hodnoceno: 0x
6–8 porcí
do 1,5 hodiny
Dýňový páj
Autor: Marek Kučera Dýňový páj
Slavnou americkou klasiku byste si měli nejen zapsat do receptáře, ale i co nejčastěji ji připravovat. Půjde to snadno, tenhle koláč s voňavou náplní a křupavým těstem je opravdu návykový.

Další nevšední recepty z dýně najdete v podzimním čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...

Postup

  1. Dýni v kastrolu zalijte vodou a uveďte do varu. Pod pokličkou vařte na mírném plameni asi 15 minut nebo až bude měkká. Dýni sceďte a nechte ji vychladnout.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše a vyložte jím formu a průměru 22 cm s volným dnem. Nechte 15 minut v ledničce, pak přes těsto dejte pečicí papír, zatižte ho suchými fazolemi, vložte do trouby a předpékejte 15 minut. Papír se zátěží opatrně vyndejte a korpus pečte ještě 10 minut, až bude zlatý a křupavý. Vyndejte ho a nechte trochu vychladnout.
  3. Teplotu trouby zvyšte na 220 °C. Uvařenou dýni prolisujte přes síto do mísy. V jiné míse promíchejte cukr, sůl, muškátový oříšek a polovinu skořice. Vmíchejte rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a mléko, pak spojte s dýňovým pyré. Náplň vlijte do předpečeného korpusu, pečte 10 minut, teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě 35 až 40 minut, až se náplň usadí.
  4. Koláč nechte vychladnut ve formě a pak ho vyjměte. Poprašte ho zbylou skořicí a moučkovým cukrem a podávejte vychlazený.

PRIMA TIP: Ve své americké domovině se dýňový páj často podává se zmrzlinou, především vanilkovou. Pyré se dá dobře uchovat zmrazené.

Dýňový páj  Foto: Dýňový páj; foto: Marek Kučera