Suroviny
- dýně (nakrájená na kousky) 750 g
- křehké těsto 350 g
- hladká mouka
- cukr krupice 140 g
- sůl 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička + na poprášení
- vejce (prošlehaná) 2 ks
- máslo (rozpuštěné) 25 g
- máslo 175 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
Další nevšední recepty z dýně najdete v podzimním čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:
Článek
Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Postup přípravy
- Dýni v kastrolu zalijte vodou a uveďte do varu. Pod pokličkou vařte na mírném plameni asi 15 minut nebo až bude měkká. Dýni sceďte a nechte ji vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše a vyložte jím formu a průměru 22 cm s volným dnem. Nechte 15 minut v ledničce, pak přes těsto dejte pečicí papír, zatižte ho suchými fazolemi, vložte do trouby a předpékejte 15 minut. Papír se zátěží opatrně vyndejte a korpus pečte ještě 10 minut, až bude zlatý a křupavý. Vyndejte ho a nechte trochu vychladnout.
- Teplotu trouby zvyšte na 220 °C. Uvařenou dýni prolisujte přes síto do mísy. V jiné míse promíchejte cukr, sůl, muškátový oříšek a polovinu skořice. Vmíchejte rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a mléko, pak spojte s dýňovým pyré. Náplň vlijte do předpečeného korpusu, pečte 10 minut, teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě 35 až 40 minut, až se náplň usadí.
- Koláč nechte vychladnut ve formě a pak ho vyjměte. Poprašte ho zbylou skořicí a moučkovým cukrem a podávejte vychlazený.