Suroviny
- rostlinný olej 85 ml
- cukr krupice 75 g
- vejce 2 ks
- mrkev (najemno nastrouhaná ) 250 g
- vlašské ořechy 50 g
- špaldová hladká mouka 90 g
- sušené rozinky 25 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1 špetka
- sůl 1 špetka
Náplň
- smetana 20 ml
- tučný tvaroh 250 g
- moučkový cukr 100 g
Postup přípravy
- Olej, cukr a vejce vyšlehejte do pěny.
- Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, nasekané vlašské ořechy, rozinky a zbytek suchých ingrediencí a vše důkladně promíchejte.
- Směs nalijte do formy na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě 55 minut na 180 stupňů.
- Hotový koláč nechte vychladnout. Koláč rozřízněte na polovinu a naplňte vyšlehaným tvarohem se smetanou a cukrem.
PRIMA TIP: Čím lepší tvaroh, tím lepší koláč. My jsme použili tvaroh od Ing. Dagmar Řezníkové, který zvítězil v soutěži Regionální potravina v roce 2021 v Kraji Vysočina. Tvaroh je vyrobený z plnotučného mléka s ponechanou smetanou. Jeho vysoká tučnost zajišťuje plnou smetanovou chuť a kombinace živých kultur s řízeným srážením dodává lahodnost bez zbytečné kyselosti.