Suroviny
- máslo 4 lžíce
- plnotučné mléko (bio ) 1/2 hrnku
- sušené droždí 2 lžičky
- třtinový cukr 1 hrnek
- Dýňové pyré 1 hrnek
- hladká mouka 2 hrnky
- žitná chlebová mouka 1/3 hrnku
- olivový olej 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý ) 1/2 lžičky
- vlašské ořechy (nasekaných ) hrst
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na vysypání formy)
- sůl špetka
Postup přípravy
- V rendlíku rozpusťte dvě polévkové lžíce másla, poté k němu přilijte mléko a zahřejte obojí, aby bylo vlažné.
- V tuto chvíli do rendlíčku přidejte i droždí, pořádně zamíchejte a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.
- Do mísy od robotu dejte dýňové pyré, sůl, půl hrnku třtinového cukru a mouku a kvásek, zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat 10 minut těsto.
- Větší mísu vymažte olivovým olejem, přendejte do ní těsto, zakryjte ji utěrkou a nechte 1 a půl hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Formu na chlebíček vymažte trochou másla, vysypte moukou a přendejte do ní nakynuté těsto.
- Těsto nechte ještě ve formě 30 minut kynout.
- Dvě polévkové lžíce másla rozpusťte a smíchejte se zbylým půl hrnkem cukru, ořechy, skořicí a muškátovým oříškem.
- Touto směsí potřete dýňový chlebíček a dejte jej péct do trouby na 40 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Dýňový hrnkový chlebíček 2 Zdroj: Miluji svůj život