Suroviny
- špaldová mouka 130 g
- polohrubá mouka 130 g
- červená řepa (uvařená ) 250 g (2 střední ks)
- třtinový cukr 180 g
- vanilkový cukr (domácí) 1 lžíce
- vejce 1 ks
- žloutek 2 ks
- rostlinný olej 1/2 hrnku
- mléko 1/2 hrnku
- kakao 1 plná lžíce
- sůl (špetka )
- prášek do pečiva ( bez fosfátů) 1 ks
- jedlá soda 1 lžička
- čokoláda (kvalitní (např. mléčná 33,6%)) 80 g
- máslo 30 g
Na ozdobu
- čokoláda (hoblinky)
- červená řepa (plátky sušené)
- máslo (na vymazání )
- hladká mouka (na vysypání formy)
Použijte formu o průměru 20 cm.
Článek
11x obrácený koláč, naslano i nasladko
Obrácený koláč sester Tatinových je sice z jablek, ale tento způsob přípravy funguje i s jinými surovinami. Takový nektarinkový koláč se zázvorem si jen jednou rozhodně...
Postup přípravy
- Uvařenou řepu rozmixujte. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Oba druhy mouky smíchejte s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem.
- Žloutky a vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu, směs mouky a mléko.
- Těsto nalijte do formy a pečte 60–70 minut. 20 minut před koncem pečení koláč přikryjte alobalem, aby se dopekl a nespálil. Doporučujeme zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
- Jakmile je koláč upečený a vystydne, polijte ho čokoládou, kterou rozpusťte se dvěma lžicemi másla, dozdobte hoblinkami čokolády a sušenou řepou.