Josef Maršálek

Galeta z lilku, karamelu a skořice od Josefa Maršálka

Moje hodnocení
0x

O tento recept se s námi podělil Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr, který vedl několik let tým cukrářů a pekařů v obchodním domě Harrods a teď působí v CakeShop Prague v Celetné ulici. Tento nevšední koláč pekl například i pro anglickou královnu.

6 porcí
90 minut

Těsto

  • hladká mouka 240 g
  • slané máslo 150 g
  • cukr 20 g
  • ledová voda 40 g

Náplň

  • velké lilky 2 ks
  • cukr krupice 150 g
  • olej z para ořechů 50 g
  • mletá skořice 1 lžička

Dokončení

  • strouhaný kokos 30 g

Postup přípravy

  1. Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenku, přidejte vodu a krátce zamíchejte těsto. Na pomoučeném vále rozválejte na sílu 2–3 mm a přeneste do vymazané formy.
  2. Na náplň připravte světlý karamel z oleje a cukru, do kterého přidejte na velké kusy nakrájené lilky. Krátce zamíchejte.
  3. Na dno formy vyložené těstem nasypte kokos, na který umístěte lehce zchladlou náplň. Zbývající těsto přehněte směrem dovnitř na náplň, potřete vodou a posypejte hnědým cukrem.
  4. Pečte pomalu v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty