Korpus
- loupané mandle 150 g
- datle (vypeckované ) 150 g
- sušené rozinky 60 g
- mletý kokos 3 lžíce
Náplň
- dýně (sweet dumpling nebo hokkaido) 250 g
- žervé (čerstvé ) 250 g
- moučkový cukr 3 lžíce
- kokosové mléko 100 ml
- smetana ke šlehání 180 ml
- strouhaný kokos (na posypání)
Karamelová omáčka
- cukr krystal 200 g
- smetana ke šlehání 180 ml
Postup přípravy
- Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozsekejte. Dno rozkládací dortové formy potáhněte slabou potravinářskou fólií a formu znovu sestavte tak, aby okraje fólie koukaly ven. Rovnoměrně naplňte korpusovou směsí a stlačte. Dejte vychladit, než se připraví náplň.
- Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte v páře doměkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Poté zašlehejte žervé, cukr a kokosové mléko.
- Ušlehanou šlehačku zapracujte do dýňové náplně. Vyklopte na vychlazený korpus, uhlaďte a vraťte do lednice aspoň na pět hodin.
- Na karamelovou omáčku podlijte cukr třemi lžícemi vody a nechte na pánvi zkaramelizovat.
- Až zezlátne, vlijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem.
- Ostrým nožem opatrně projeďte po okraji dortu a uvolněte ho z formy. Podávejte posypané kokosem a přelité karamelovou omáčkou.
Dýňovo-kokosová pěna s karamelovou omáčkou Zdroj: archiv Albert