Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- hladká mouka 300 g
- Sůl 1 lžička
- cukr krupice 150 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- Máslo 150 g
- citronová kůra z 1 citronu
- droždí 40 g
- Žloutek 2 ks
- Vejce 1 ks
- Mléko 350 ml
Náplň
- jemně nastrouhaná mrkev 300 g
- cukr krupice 4 lžíce
- rozdrcené piškoty nebo strouhaný kokos 80 g
- rozemleté vlašské ořechy 100 g
- případně trochu rumu
Další báječné kynuté moučníky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Článek
Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Postup přípravy
- Oba druhy mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, oba druhy cukru (asi 1 lžíci si ponechte stranou) a citronovou kůru a promíchejte. Ve směsi udělejte důlek, vsypte zbylou lžíci cukru, vlijte mléko, přidejte rozdrobené droždí a vidličkou trochu promíchejte. Nechte chvíli stát, až droždí zpění, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky, vejce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu a půl.
- Nastrouhanou mrkev promíchejte s cukrem, drobty nebo kokosem a ořechy, případně s trochou rumu. Vykynuté těsto rozválejte na plát, potřete ho rozpuštěným máslem a náplní a stočte do rolády. Vložte ji do sádlem vymazané bábovkové formy a nechte asi 30 minut odpočívat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na povrchu potřete bábovku rozpuštěným sádlem nebo máslem a vložte do trouby. Po 20 minutách snižte teplotu trouby na 160 °C a bábovku pečte ještě asi hodinu. Vyzkoušejte špejlí, jestli je propečená.