15 výborných receptů s uzeným masem

15 výborných receptů s uzeným masem Foto:
15 výborných receptů s uzeným masem
Foto: Thinkstock

Uzení se pro uchovávání masa používalo už odpradávna. Dříve to byla nutnost, protože nebyly možnosti chlazení či mrazení, dnes uzené maso používáme především pro jeho specifickou chuť.

V našich končinách je nejobvyklejší uzené vepřové maso, ale oblíbená jsou i uzená kuřata nebo ryby. Maso se nejdříve nasolí nebo naloží do slaného láku, který maso zakonzervuje a poté se udí v udírně teplým kouřem.

Uzená kouřová chuť skvěle pasuje třeba k naší tradiční sladkokyselé čočce, oblíbené je uzené maso také v různých polévkách a málokdo si nepochutná na bramborových knedlících plněných uzeným.

Uzené maso se kvůli vyššímu obsahu soli nepovažuje za příliš zdravé, ale čas od času si ho může dopřát téměř každý. A třeba do polévky nebo pod maso stačí jen malý kousek uzené slaniny a jídlo rázem dostane o mnoho lepší výraznější chuť.

Vybrali jsme pro vás 15 receptů, v kterých uzené maso hraje prim:

Recept

Bramborový závin s uzeným a červeným zelím  Foto:

Bramborový závin s uzeným a červeným zelím

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem mají v české kuchyni své místo jisté. Zkuste je tentokrát připravit podle prvorepublikového receptu – jako efektní závin. A...

Recept

Uzená polévka s kroupami  Foto:

Uzená polévka s kroupami

Tato polévka se po silvestrovských oslavách velmi osvědčila. Stačí využít vývar z přípravy uzeného, k tomu několik krup, které doma najde každý, kdo vařil kubu, a skvělý...

Recept

Pražská šunka zapečená v chlebu Foto:

Pražská šunka zapečená v chlebu

Šunka, poprvé zpracovaná speciálním postupem prvorepublikovým řezníkem Františkem Kuželem, dobyla svět. Škoda, že se snahy o její certifikaci (a tím i záruku jedinečnosti)...

Recept

Tymiánová čočka s uzeným a vejci Foto:

Tymiánová čočka s uzeným a vejci

Koření a bylinky hrály v kuchyni našich babiček důležitou roli. Zkuste tuto sváteční verzi čočky ochucené tymiánem.

Recept

Slovenská kapustnica Foto:

Slovenská kapustnica

Začátkem tohoto týdne jsme měli další z našich oblíbených Gastrokroužků a pro tentokrát se zaměřením na slovenskou kuchyni. Každý si určitě řekne, stejně jako my, že jsou...

Recept

Jarní rizoto s uzeným kuřetem Foto:

Jarní rizoto s uzeným kuřetem

Toto jarní rizoto vypadá na první pohled velmi zdravě a ještě k tomu výtečně chutná. Jaro si přímo žádá svěží zelené barvy - cuketa, špenát, chřest, hrášek. A díky uzenému...

Recept

Brazilská feioada Foto:

Brazilská feijoada

Pod tajemným názvem brazilská feiojada se ukrývá vepřové maso s fazolemi. A aby toho masa nebylo málo, přidejte ještě chorizo klobásy.

Recept

Jarní zeleninová polévka s vepřovým masem  Foto:

Jarní zeleninová polévka s vepřovým masem

Minestra marinata znamená italsky "ženatá polévka" – kvůli způsobu, jímž se v ní snoubí zelenina a maso. Dnes se nevaří tak často, protože se do ní přidávalo mnoho přísad:...

Recept

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem Foto:

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Kulaté knedlíky naplněné dobrým uzeným a přelité voňavou cibulkou jsou prostě česká klasika. Stačí jen se rozhodnout, zda si je dáte se zelím, nebo se špenátem.

Recept

Smažená rýže s uzeným masem Foto:

Smažená rýže s uzeným masem

Jídla, která si připravíte v jedné pánvi, jsou nejlepší. Stačí si uvařit předem rýži a pak už jen vše smíchat ve woku.

Recept

Uzená polévka s praženou krupicí  Foto:

Uzená polévka s praženou krupicí

Tuto polévku s výraznou chutí si můžete připravit jen tak, jako součást víkendového oběda nebo využít uzený vývar a část masa, které vaříte pro jiný pokrm.

Recept

Uzené s drobnozrnnou čočkou Foto:

Uzené s drobnozrnnou čočkou

Drobnozrnná čočka si drží svůj tvar a jen tak ji nerozvaříte... Proto se hodí především do salátů, ale i jako příloha k masu či rybě.

Recept

Fazolová polévka s uzeným kolenem Foto:

Fazolová polévka s uzeným kolenem

Hustá zimní polévka, na jejíž sytivé a regenerační účinky si můžete vsadit! Tento recept oceníte zvlášť, pokud trávíte přelom roku na horách.

Recept

Uzené kuře s těstovinami a brokolicí Foto:

Uzené kuře s těstovinami a brokolicí

Klasika, která se nikdy neomrzí – to je kuře. Vyzkoušejte ho tentokrát uzené, přidejte brokolici, těstoviny a velkou dávku čedaru a rodinný oběd je raz dva hotov.

Recept

Plněné knedlíky s křenovou omáčkou Foto:

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným s křenovou omáčkou

Česká klasika ve vymazleném pojetí od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka ze známé pražské restaurace Buddha-Bar. Toto a spoustu dalších skvělých jídel najdete v nové kuchařce Muži...
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama