Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky (hrnek = 240 ml)
- vejce 1 ks
- voda 1/2 hrnku
- sůl špetka
Náplň
- vařené brambory 400 g
- balkánský sýr 150 g
- uzený vepřový bůček 100 g
- olivový olej
Postup přípravy
- Brambory ve slupce uvařte doměkka, sceďte a nechte úplně vychladit.
- Mezitím udělejte těsto tak, že zpracujete veškeré suroviny v těsto buď rukama, nebo za pomocí kuchyňského robota.
- Těsto by mělo mít konzistenci jako na těstoviny. Těsto zabalte do fólie a nechte na kuchyňské lince odpočinout půl hodiny.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte a smíchejte s rozdrobeným balkánským sýrem.
- Uleželé těsto na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a pomocí formičky či panáka vykrajujte kolečka.
- Doprostřed každého kolečka dejte lžičku náplně, přepulte a špičkami prstů slepte, vzniknou půlměsíce.
- Do většího hrnce nalijte vodu, dost osolte a přiveďte k varu.
- Vedle na pánvi uzený bok nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji osmažte dorůžova.
- Do vařící vody opatrně dávejte varenyky, zamíchejte a přiveďte k varu. Jakmile vyplavou nahoru, povařte minutu.
- Děrovanou naběračkou vyndejte a smíchejte s opečeným bokem.
- Můžete jíst samotné nebo se zakysanou smetanou.
Varenyky: Taštičky s náplní z brambor a balkánského sýra 2 Zdroj: Garden & Kitchen