Garden & Kitchen

Varenyky: Taštičky s náplní z brambor a balkánského sýra

Moje hodnocení
20x

Nejspíš jste o nich už slyšeli. Varenyky jsou plněné těstovinové taštičky, které se hojně servírují na Ukrajině. Podobají se pirohům a určitou podobnost mají i s ravioli. Plní se například vařeným bramborem a nějakým sýrem. Zkuste si tuto specialitu uvařit o víkendu, nebudete litovat.

1 porce
60 minut
ukrajinská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory ve slupce uvařte doměkka, sceďte a nechte úplně vychladit.
  2. Mezitím udělejte těsto tak, že zpracujete veškeré suroviny v těsto buď rukama, nebo za pomocí kuchyňského robota.
  3. Těsto by mělo mít konzistenci jako na těstoviny. Těsto zabalte do fólie a nechte na kuchyňské lince odpočinout půl hodiny.
  4. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte a smíchejte s rozdrobeným balkánským sýrem.
  5. Uleželé těsto na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a pomocí formičky či panáka vykrajujte kolečka.
  6. Doprostřed každého kolečka dejte lžičku náplně, přepulte a špičkami prstů slepte, vzniknou půlměsíce.
  7. Do většího hrnce nalijte vodu, dost osolte a přiveďte k varu.
  8. Vedle na pánvi uzený bok nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji osmažte dorůžova.
  9. Do vařící vody opatrně dávejte varenyky, zamíchejte a přiveďte k varu. Jakmile vyplavou nahoru, povařte minutu.
  10. Děrovanou naběračkou vyndejte a smíchejte s opečeným bokem.
  11. Můžete jíst samotné nebo se zakysanou smetanou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Garden & Kitchen


Přečtěte si také

Recepty