Varenyky: Taštičky s náplní z brambor a balkánského sýra
Zdroj: Garden & Kitchen
Varenyky: Taštičky s náplní z brambor a balkánského sýra
Zdroj:
Garden & Kitchen
Nejspíš jste o nich už slyšeli. Varenyky jsou plněné těstovinové taštičky, které se hojně servírují na Ukrajině. Podobají se pirohům a určitou podobnost mají i s ravioli. Plní se například vařeným bramborem a nějakým sýrem. Zkuste si tuto specialitu uvařit o víkendu, nebudete litovat.
1 porce
60 minut
ukrajinská
Postup přípravy
-
Brambory ve slupce uvařte doměkka, sceďte a nechte úplně vychladit.
-
Mezitím udělejte těsto tak, že zpracujete veškeré suroviny v těsto buď rukama, nebo za pomocí kuchyňského robota.
-
Těsto by mělo mít konzistenci jako na těstoviny. Těsto zabalte do fólie a nechte na kuchyňské lince odpočinout půl hodiny.
-
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte a smíchejte s rozdrobeným balkánským sýrem.
-
Uleželé těsto na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a pomocí formičky či panáka vykrajujte kolečka.
-
Doprostřed každého kolečka dejte lžičku náplně, přepulte a špičkami prstů slepte, vzniknou půlměsíce.
-
Do většího hrnce nalijte vodu, dost osolte a přiveďte k varu.
-
Vedle na pánvi uzený bok nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji osmažte dorůžova.
-
Do vařící vody opatrně dávejte varenyky, zamíchejte a přiveďte k varu. Jakmile vyplavou nahoru, povařte minutu.
-
Děrovanou naběračkou vyndejte a smíchejte s opečeným bokem.
-
Můžete jíst samotné nebo se zakysanou smetanou.
Varenyky: Taštičky s náplní z brambor a balkánského sýra 2
Zdroj: Garden & Kitchen
Varenyky: Taštičky s náplní z brambor a balkánského sýra 2
Zdroj:
Garden & Kitchen