Suroviny
- brambory (ideálně varný typ C) 700 g
- vejce 4 ks
- polohrubá mouka 200 g
- vepřové sádlo (nebo olej)
- uzené maso (krkovice) 300 g
- cibule 1 větší kus
- celý kmín 1 lžička
- zelí (kysané ) 640 g (celá sklenice – 1l)
- cukr krupice 4 lžíce
- ocet (na dochucení)
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Vyždímejte přebytečnou vodu, osolte, přidejte vejce a polovinu mouky.
- Vypracujte těsto (podle potřeby přidávejte mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase ne příliš tekuté – asi jako na noky).
- Hotové těsto můžete ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceďte přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, strapačky se nebudou k sobě tolik lepit.
- Vařte, dokud nevyplavou na hladinu, trvá to asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vařte 30 vteřin.
- Slijte, a pokud je hned nepodáváte, přelijte je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slijte a připravte z nich jídlo (můžete je takto i zamrazit).
- Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a orestujte na menší kostičky nakrájenou uzenou krkovici.
- Poté dejte maso z pánve stranou a na výpeku orestujte dozlatova nadrobno nasekanou cibuli s kmínem.
- Přidejte scezené a vroucí vodou propláchnuté zelí. Podlijte vodou a duste doměkka asi 15 minut (záleží na zelí).
- Zelí dochuťte cukrem, solí a pepřem (podle chuti octem). Vmíchejte orestované uzené maso a nasekanou petrželku (část si nechte na ozdobu).
- Promíchejte s uvařenými strapačkami, ozdobte petrželkou a podávejte.