Suroviny
- vepřový bok (vyšší, libový) 1 kg
- škrob (na zahuštění omáčky) 1 plná lžička
Nálev
- badyán 3 hvězdičky
- celá skořice 1 svitek
- sójová omáčka (Kikkoman) 200 ml
- víno mirin 200 ml
- hovězí vývar 300 ml
- třtinový cukr 50 g
- zázvor (čerstvý) 100 g
- česnek 4 stroužky
Postup přípravy
- V rendlíku smíchejte všechny ingredience na nálev, přiveďte k varu a nechte asi 5 minut svařit. Poté nálev sceďte.
- Bůček ze všech stran osolte, položte ho do pekáčku a zalijte připraveným nálevem. Vložte do trouby předehřáté na 130 °C a pečte 2 hodiny.
- Bůček vyndejte z pekáče stranou. Zbylou šťávu sceďte, dejte do rendlíku a svařte, až začne lehce houstnout, poté do ní vlijte škrob rozmíchaný ve studené vodě a míchejte asi 30 vteřin, až omáčka zhoustne a bude se lesknout.
- Mezitím uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka. V malém rendlíku zahřejte smetanu a přidejte do ní čerstvě nastrouhaný křen a nechte pár minut zavařit. Poté sceďte, křen vyhoďte a smetanu uchovejte.
- Brambory rozmačkejte s máslem a vyšlehejte s horkou křenovou smetanou dohladka.
- Bůček nakrájejte a podávejte s kaší a omáčkou.
Babiččina Beseda láká do Klánovic
Jak už název napovídá, restaurace Babiččina Beseda nabízí klasickou českou kuchyni. Ale není zase tak klasická, jak byste možná čekali. Oba kuchaři, kteří zde vaří, mají zkušenosti ze špičkových restaurací a na jejich rukopisu je to znát. Klasika tu tak dostává modernější ráz. A pravdou je, že někdy nezůstane ani u české kuchyně a v nabídce se objeví i skvělá jídla inspirovaná evropskou nebo asijskou kuchyní. Kromě stálého jídelního lístku můžete do "Báby" zajet i na oblíbená obědová meníčka nebo speciální víkendová menu, která přímo lákají užít si rodinný oběd v půvabné restauraci s útulným interiérem.
- Babiččina Beseda, Slavětínská 120, Praha 9 - Klánovice
Vyzkoušejte Bun Cha - vietnamský grilovaný bůček podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček