Suroviny
- máslo (měkké) 60g
- toustový chléb 6-8 krajíců
- sušené ovoce (směs, např. rozinky, brusinky, třešně, švestky,...) 90 - 125g
- vejce (středně velká) 4 ks
- šlehačka (40%) 300 ml
- mléko 300 ml
- cukr krupice 75 g
- mletá skořice 1 špetka
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180°C, u plynové na stupeň 4. Zapékací mísu zlehka vymažte kouskem másla. Zbytkem másla namažte krajíce chleba a ty pak diagonálně přeřízněte. Rozložte krajíce do zapékací mísy kůrkou dolů a špičkami nahoru.
- Posypte sušeným ovocem a některé krajíce nadzvedněte, aby se ovoce dostalo i pod ně.
- Vyšlehejte dohromady vejce, šlehačku, mléko, cukr a skořici, nalijte do džbánku a zalijte směsí chleba v míse. Nechte stát asi 15 minut, aby se tekutina mohla do chleba trochu vsáknout. Dejte mísu doprostřed trouby a pečte asi 45 minut, dokud nebude žemlovka navrchu zlatavá a krém se neusadí uprostřed. Ihned podávejte.