Těsto:
- plnotučné mléko 250 ml
- krupicový cukr 110 g
- polohrubá mouka 300 g
- droždí (čerstvé) 40 g
- vejce 2 ks + 1 ks na potření
- máslo 70 g
- sádlo 50 g
- sekané mandle 100 g
- sušené ovoce (sekané) 100 g
Na dokončení:
- bílá čokoláda (rozpuštěná)
- hřebíček 16 ks
- sušenky (kulaté) 8 ks
Postup přípravy:
- Z vlažného mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a rozdrobeného droždí připravte kvásek. Zbylé suroviny na těsto propracujte, nakonec přidejte rozpuštěné máslo, sádlo, mandle, rozinky a kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Z nakynutého těsta vytvarujte osm větších bochánků (na tělíčka), osm středně velkých kuliček (na hlavičky) a osm malých kuliček (na ocásky). Kousky přendejte na plechy s pečicím papírem (tělíčka dejte na jeden plech samostatně, na druhý rozložte hlavičky a ocásky) a nechte ještě asi 15 minut kynout. Vše potřete rozšlehaným vejcem a tělíčka pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40 minut, zbylé kousky pečte při stejné teplotě asi 25 minut.
- Pomocí párátek pak spojte vychladlé kousky k sobě tak, aby vznikli zajíčci. Obličej vytvořte pomocí rozpuštěné bílé čokolády, oči můžete zvýraznit celými hřebíčky. Ouška zajíčků dotvořte pomocí rozpůlených sušenek.
Chcete si upéct raději klasický mazanec? Tak tady máte videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý mazanec
Nebo zkuste další dvě varianty svátečního zajíčka: