Marco Giampaoli

VE VARU: Vitello tonnato s telecím brzlíkem a omáčkou piccata podle Marca Giampaoliho

Moje hodnocení
1x

Jedenáctá epizoda kulinární show Ve varu odstartovala sérii italských receptů pod taktovkou česko-italského šéfkuchaře Marca Giampaoliho. V prvním díle nám Marco představil předkrmy neboli antipasti a začal absolutní klasikou – telecími plátky s tuňákovou majonézou, které netradičně doplnil orestovaným brzlíkem a nakyslou piccata omáčkou.

4 porce
180 minut
italská

Telecí kýta

Tuňáková majonéza

Telecí brzlík

Omáčka piccata

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Nejprve začněte telecí kýtou. Připravte do misky solný nálev tzv. brine (v 1 l vody rozpusťte 30 g soli) a kýtu do něj vložte. Nechte přes noc marinovat.
  2. Po uplynulé době maso vyndejte, osušte, položte na maso snítky tymiánu a pevně zabalte do fresh folie. Takto zabalené maso vložte do vakuovacího sáčku a zavakuujte. Připravte sous-vide na 62 °C a vložte do něj zavakuovanou telecí kýtu na 2 hodiny a 15 minut.
  3. Mezitím připravte tuňákovou majonézu. Do vyšší úzké nádoby dejte majonézu a přidejte tuňáka (předem zcezeného od oleje a zbytků vody), ančovičky (pokrájené, bez oleje), šťávu z půlky citronu, olivový olej, čerstvě namletý černý pepř a podle potřeby sůl. Tyčovým mixérem vše rozmixujte a přendejte do cukrářského pytlíku. Nechte prozatím v lednici.
  4. Když je maso uvařené, vyjměte telecí kýtu ze sous-vide a přesuňte ji do ledové lázně (nebo ji nechte vychladnout v lednici).
  5. Jakmile je maso zcela zchlazené, otevřete sáček, slijte šťávu (můžete vylít do dřezu) a maso osušte. Nožem nakrájejte co nejtenčí plátky a před servírováním je dochuťte z jedné strany solí, olivovým olejem a z druhé strany dejte tuňákovou majonézu, přehněte napůl a skládejte na talíř.
  6. A teď přišel čas na telecí brzlík. Telecí brzlík předem naložte do mléka, aby byl zcela zakrytý (můžete společně zavakuovat, pro rovnoměrnější marinování). Takto nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
  7. Po uplynulé době mléko sceďte a brzlík opláchněte ve vodě s ledem. Osušte a potom spařte ve vroucí osolené vodě cca 30 – 60 vteřin (záleží na velikosti). Opět osušte.
  8. Před servírováním rozpalte pánev na středně vysokou teplotu, brzlík opečte z jedné strany, otočte, přidejte celý stroužek česneku, tymián a máslo. Stáhněte intenzitu plamene a brzlík přelévejte máslem, dokud není celý zlatavý. Brzlík přendejte na talíř a nechte v teple před servírováním. Z pánve slijte přebytečný tuk a výpek použijte jako základ na omáčku piccatu.
  9. Pánev od brzlíku zalijte bílým vínem a nechte odvařit, přidejte telecí demi glace, zavařte, přidejte najemno nakrájené kapary a citronovou šťávu, stáhněte z ohně a zašlehejte máslo. Omáčku máte připravenou na servírování.
  10. Telecí plátky naplněné tuňákovou majonézou, přehnuté napůl, vyskládejte na talíř a na ty skládejte veškeré další suroviny jako jsou kapary, vinné listy, kostičky čerstvého tuňáka, krutony a bylinky. Vedle položte telecí brzlík (můžete posypat najemno nakrájenou pažitkou) a před servírováním zalijte omáčkou.
  • PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
  • Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marco Giampaoli


Přečtěte si také

Recepty