Furikake
- řasa nori 2 pláty
- černá sezamová semínka 1 lžička
- bílá sezamová semínka 1 lžička
- tuňák katsuobushi (sušené vločky bonito) 2 lžíce
- třtinový cukr (světlý) 1 lžička
- sůl 1 špetka
- chilli vločky 1 špetka
Marinovaná směs
- steaky z tuňáka (v sashimi kvalitě) 2 ks
- sójová omáčka (japonská) 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- zázvor (nadrobno nasekaný) 1/2 lžičky
- avokádo 1 ks
- jarní cibulka 2 ks
- koriandr 1 menší svazek
Servírování
- hnědá rýže (uvařená a vychladlá)
- mrkev
- salátová okurka
- ředkvičky
- cukrový hrášek
- nakládaný zázvor
- jedlé květy
Postup přípravy
- Na výrobu furikake koření rozdrťte všechny ingredience najemno v hmoždíři a nechte stranou.
- Uvařte rýži. Na 1 hrnek rýže dejte 2 hrnky vody a vařte nejlépe v rýžovaru. Poté nechte vychladnout.
- V dalším kroku nakrájejte tuňáka na kousky velikosti sousta a vložte je do mísy. K nim přidejte sójovou omáčku, sezamový olej, nadrobno nasekanou jarní cibulku, zázvor, kousky avokáda a nahrubo nasekaný koriandr. Všechno jemně promíchejte, abyste avokádo nerozdrtili a směs nechte odpočinout.
- Mezitím nakrájejte na tenké nudličky syrovou zeleninu – okurku, mrkev, cukrový hrášek a ředkvičky.
- V posledním kroku servírujete. Kopeček studené rýže dejte na dno misky, navrch rozložte úhledně marinovanou směs, nakrájenou syrovou zeleninu, nakládaný zázvor a na závěr posypte furikake, případně můžete dozdobit ještě jedlými květy.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE