Dýňové velouté
- hokkaidó 1 malá dýně
- olivový olej
- tymián 2 snítky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- máslo 30 g
- hladká mouka 2 lžíce
- kachní vývar 1,5−2 l
- muškátový oříšek
- crème fraîche 200 g
K servírování
- Krokety (z kachního masa)
- dýňová semínka
- zakysaná smetana
- dýně (muškátová, nakrájená na kostičky a opečená na másle)
- dýňový olej
- tymián
Postup přípravy
- Dýni hokkaido rozpulte a zbavte semen, slupku jí ponechte a nakrájejte na klínky. Pokapejte olivovým olejem, posypte drhnutým tymiánem, opepřete a osolte. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu.
- Mezitím připravte máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmíchejte mouku, osmahněte a zalijte vývarem (použijte část, zbytek nechte na případné naředění polévky). Přiveďte k varu a provařte půl hodiny.
- Do vývaru vložte pečenou dýni, rozmixujte dohladka, vmíchejte crème fraîche, ochuťte muškátovým oříškem, popřípadě solí.
- Krokety připravte smícháním rozmixovaného zbylého masa z kachní pečínky, toustového chleba a šťávy z pečené kachny. Směs osolte, opepřete, dochuťte tymiánem a uválejte z ní kuličky velikosti pingpongového míčku. Obalte je v trojobalu (hladká mouka – rozšlehané vajíčko – panko strouhanka) a smažte ve vyšší vrstvě řepkového oleje dozlatova.
- Hotové velouté podávejte se smaženými kachními kroketami, zakysanou smetanou, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, nasucho opraženými dýňovými semínky, lístky tymiánu a zakápněte dýňovým olejem.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
VE VARU: Dýňové velouté se smaženými kachními kroketami podle Pavla Sapíka Zdroj: FTV Prima
Vyzkoušejte také krémové dýňové risotto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE