Pavel Sapík

VE VARU: Dýňové velouté se smaženými kachními kroketami podle Pavla Sapíka

Moje hodnocení
1x

Velouté je základ pro omáčky nebo polévky připravený z máslové jíšky zředěné vývarem. V 17. epizodě Ve varu připravil šéfkuchař Pavel Sapík velouté z kachního vývaru, které rozmixoval s pečenou dýní hokkaido. Do hotové polévky poté podával dokřupava usmaženou kroketu ze zbylého pečeného kachního masa.

4 porce
60 minut

Dýňové velouté

K servírování

Postup přípravy

  1. Dýni hokkaido rozpulte a zbavte semen, slupku jí ponechte a nakrájejte na klínky. Pokapejte olivovým olejem, posypte drhnutým tymiánem, opepřete a osolte. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu.
  2. Mezitím připravte máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmíchejte mouku, osmahněte a zalijte vývarem (použijte část, zbytek nechte na případné naředění polévky). Přiveďte k varu a provařte půl hodiny.
  3. Do vývaru vložte pečenou dýni, rozmixujte dohladka, vmíchejte crème fraîche, ochuťte muškátovým oříškem, popřípadě solí.
  4. Krokety připravte smícháním rozmixovaného zbylého masa z kachní pečínky, toustového chleba a šťávy z pečené kachny. Směs osolte, opepřete, dochuťte tymiánem a uválejte z ní kuličky velikosti pingpongového míčku. Obalte je v trojobalu (hladká mouka – rozšlehané vajíčko – panko strouhanka) a smažte ve vyšší vrstvě řepkového oleje dozlatova.
  5. Hotové velouté podávejte se smaženými kachními kroketami, zakysanou smetanou, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, nasucho opraženými dýňovými semínky, lístky tymiánu a zakápněte dýňovým olejem.
  • PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
  • Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE

Vyzkoušejte také krémové dýňové risotto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Sapík


Přečtěte si také

Recepty