Suroviny
- pyré (hráškové, viz. níže) 350 g
- šalotka 150 g
- suché bílé víno 50 ml
- máslo 70 g
- zeleninový vývar (nebo voda) 300 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- citrony (bio) 1 ks
- ricotta 200 g
- sůl
- hrášek (blanšírovaný) 50 g
- cukrový hrášek (blanšírovaný) 50 g
Postup přípravy
- V hrnci začněte na másle restovat šalotku nakrájenou najemno, dokud nezesklovatí. Osolte. Následně zalijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Zalijte světlým zeleninovým vývarem nebo vodou a nechte zavařit.
- Mezitím zamíchejte ricottu se solí, přidejte maličko smetany, maličko citronové šťávy a naplňte do cukrářského pytlíku. Máte tak připraveno na servírování.
- Jakmile je základ na polévku hotový (vře), přidejte hráškové pyré, zamíchejte, stáhněte plamen, přilijte smetanu a nechte 5 minut provářet. Poté rozmixujte tyčovým mixérem, a ještě přepasírujte přes jemný cedník do jiného hrnce. Dochuťte solí a citronovou šťávou. Servírujte s blanšírovaným hráškem, cukrovým hráškem a ricottou.
- Do talíře nandejte ricottu a kolem nazdobte hrášek, cukrový hrášek a hráškové výhonky. Polévku nalévejte u stolu před hostem.
- Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Postup na přípravu hráškového pyré najdete v receptu na hráškové risotto