Suroviny
- batáty 2-3 kg
- řepkový olej
- cukr
- sůl
- fíky (čerstvé) 1 kg
- balzamikový ocet 1 litr
- feta 400 g
- granátové jablko 1 ks
- máta 1 svazek
Postup přípravy
- Batáty nejdříve omyjte ve vodě, slupku neodstraňujte, získáte tak více betakarotenu. Nakrájejte je na měsíčky nebo na větší hranolky, dejte do libovolné formy nebo na pekáč vyložený pečicím papírem, přidejte cukr, sůl, olej a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C na cca 20-25 minut.
- Mezitím připravte fíky s balzamikovou redukcí. Do rendlíku nalijte balzamikový ocet, přidejte cukr, zamíchejte a nechte vařit. Nakrájejte fíky – každý fík rozkrojte na 4 měsíčky. Když se balzamikový ocet vaří, přidejte do něj nakrájené fíky a omáčku zredukujte, až krásně zhoustne.
- Nakonec připravte pánvičku a nasucho v ní opečte upečené batáty. Když jsou batáty pěkně dohněda, přendejte je na talíř a servírujte spolu s balzamikovými fíky, rozdrobeným feta sýrem, granátovým jablkem a mátou.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Pečené batáty s balzamikovými fíky, fetou a granátovým jablkem podle Davida Müllera Zdroj: FTV Prima
Pečené batáty s balzamikovými fíky, fetou a granátovým jablkem podle Davida Müllera Zdroj: FTV Prima