Vše Sváteční

Vánoční pomerančový krém podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
1x

Krémy a pěny korunovaly dříve hostinu i slavnostnější večeři. Jejich jemnost a nadýchaná konzistence kontrastuje s intenzivní chutí. Vybírejte co nejzralejší pomeranče a co nejkvalitnější rum.

6 porcí
60 minut

Krém

Ozdoba

Postup přípravy

  1. Z pomeranče vymačkejte šťávu, vložte do ní želatinu a nechte ji nabobtnat. Trvá to zhruba 10 minut. Pak ji vložte na 20 vteřin do mikrovlnné trouby rozpustit. Pokud nemáte mikrovlnnou troubu, želatinu se šťávou krátce zahřejte na nízkém stupni.
  2. Žloutky a cukr vyšlehejte do husté pěny, buď mixérem nebo v robotu s nástavcem plochá či flexi metla.
  3. Z poloviny pomeranče ostrouhejte najemno kůru. Do husté směsi zašlehejte citronovou šťávu, pomerančovou kůru a rum. Vmíchejte rozpuštěnou želatinu s pomerančovou šťávou.
  4. Krém rozdělte do šesti skleniček a uložte ho na 1 hodinu do lednice vychladit.
  5. Smetanu ušlehejte do polotuha. Přidejte cukr a vyškrábnutá semínka z vanilky a vyšlehejte tuhou šlehačku. Dejte ji do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte šlehačku na vychlazený krém. Ozdobte dílky pomeranče a podávejte.

Vyzkoušejte také vanilkovou panna cottu s ovocným přelivem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty