Pěna
- želatina (v prášku) 7 g
- voda (studená ) 35 ml
- plnotučné mléko 125 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 225 ml
- žloutek 100 g (asi 5 ks)
- cukr krupice 60 g
- hořká čokoláda (min. 55%) 275 g
Compote
- višně (bez pecek) 100 g
- kukuřičný škrob 5 g
- voda 30 ml
- cukr krupice 20 g
Postup přípravy
- Želatinu rozmíchejte ve studené vodě a nechte ji nabobtnat.
- Mléko, 95 ml smetany ke šlehání, žloutky a cukr smíchejte v hrnci a zahřívejte na teplotu 82 °C. Přidejte rozlámanou čokoládu a nabobtnalou želatinu, promíchejte a za občasného míchání nechte vychladnout na teplotu 45 °C.
- Zbylou smetanu ušlehejte do polotuha a zlehka vmíchejte do čokoládového krému. Směsí naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a nastříkejte ji do skleniček. Uložte na 2 hodiny do lednice.
- Mezitím připravte compote. Višně, škrob, vodu a cukr promíchejte v rendlíku, přiveďte k varu, povařte 1 minutu a nechte vychladnout. Pak rozdělte do skleniček na vychlazenou pěnu.
Jemná čokoládová pěna s višněmi podle Ivety Fabešové 2 Zdroj: Vše sladké