Suroviny
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- špaldová hladká mouka 2 plné lžíce
- voda (nebo zeleninový vývar) 1,4 litru
- brambory 4 ks
- zelené fazolky 200 g
- houby (lesní ) 3 velké hrsti
- cukr 1 lžíce
- bobkový list 4 ks
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- zakysaná smetana 1/2 kelímku
- vinný ocet 2 lžíce
- kopr (čerstvý ) 1 hrst
- vejce (k podávání) 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozpusťte přepuštěné máslo, přisypte špaldovou mouku a umíchejte růžovou jíšku.
- Zalijte 200 ml studené vody a metlou rozšlehejte dohladka. Přilijte 1,2 litru horké vody nebo vývaru a prošlehejte.
- Přisypte brambory nakrájené na kostičky, zelené fazolky, které omyjte, odkrojte tuhé konce a nakrájejte na kousky. Přidejte lesní houby nakrájené na plátky. Osolte, opepřete, přihoďte bobkové listy a lžíci cukru. Vařte na mírném ohni 15 minut.
- Poté vmíchejte metličkou šlehačku a zakysanou smetanu. Dochuťte vinným octem, případně solí, nechte krátce přejít varem a nakonec vmíchejte nasekaný čerstvý kopr.
- Servírujte s vajíčkem, jak ho máte rádi – natvrdo, naměkko nebo se zastřeným.
PRIMA TIP: Můžete použít jen šlehačku nebo jen zakysanou smetanu, v tom případě ale upravte množství octa, aby polévka byla příjemně nakyslá.
S Klárou v kuchyni: Kulajda s fazolkami 2 Zdroj: Klára Michalová