Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kulajda se zastřeným vejcem

4 porce
do 1 hodiny
Kulajda se zastřeným vejcem
Kulajda se zastřeným vejcem Autor: Coolinářka
Tahle polévka je jako princezna Koloběžka, prostá i noblesní, jednoduchá i rafinovaná, lehká i sytá. Zastřené vejce jí dodá šmrnc na pohled a rozlévající se žloutek promění chuť každého sousta. Příprava je navíc tak rychlá, že si ji můžete dát i po návratu z lesa a rovnou zužitkovat nasbírané houby.
Reklama

Suroviny (4 porce)

Reklama

Postup

  1. Houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Slijte je a tekutinu ponechte.
  2. Do hrnce vlijte mléko a vývar, vsypte slité houby, případně i s trochou tekutiny, na kostky nakrájené brambory, přidejte koření, zlehka osolte a vařte zhruba 15 minut, až houby změknou.
  3. Přilijte smetanu, vmíchejte mouku a provařte 15 minut. Kopr nasekejte nadrobno, vsypte do hotové polévky a dochuťte ji octem.
  4. V jiném rendlíku uvařte vodu, osolte ji, kápněte do ní trochu octa a roztočte pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepněte do něj vejce nebo ho vyklepněte na lžíci a nechte ho z ní sklouznout do středu víru. Vařte 2 minuty, vyjměte pomocí lžíce do misky a nechte okapat přebytečnou vodu.
  5. Polévku vlijte do talíře, dejte do ní zastřené vejce, osolte a opepřete.
Reklama

PRIMA TIP: Ocet bude jemnější, pokud ho svaříte. Vlijte zhruba 70 ml octu do rendlíku a svařte ho na poloviční množství. Pozor, výpary jsou velmi dráždivé. Otevřete naplno okno a pusťte digestoř, odměnou vám bude jemnější octová chuť.

Kulajda se zastřeným vejcem  Foto: Kulajda se zastřeným vejcem; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

Související témata: houby , kopr , brambory , Polévky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama