Tahle polévka je jako princezna Koloběžka, prostá i noblesní, jednoduchá i rafinovaná, lehká i sytá. Zastřené vejce jí dodá šmrnc na pohled a rozlévající se žloutek promění chuť každého sousta. Příprava je navíc tak rychlá, že si ji můžete dát i po návratu z lesa a rovnou zužitkovat nasbírané houby.
Houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Slijte je a tekutinu ponechte.
Do hrnce vlijte mléko a vývar, vsypte slité houby, případně i s trochou tekutiny, na kostky nakrájené brambory, přidejte koření, zlehka osolte a vařte zhruba 15 minut, až houby změknou.
Přilijte smetanu, vmíchejte mouku a provařte 15 minut. Kopr nasekejte nadrobno, vsypte do hotové polévky a dochuťte ji octem.
V jiném rendlíku uvařte vodu, osolte ji, kápněte do ní trochu octa a roztočte pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepněte do něj vejce nebo ho vyklepněte na lžíci a nechte ho z ní sklouznout do středu víru. Vařte 2 minuty, vyjměte pomocí lžíce do misky a nechte okapat přebytečnou vodu.
Polévku vlijte do talíře, dejte do ní zastřené vejce, osolte a opepřete.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.
V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.
Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.
Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.