Suroviny
- Sušené houby 1 hrst
- Mléko 300 ml
- kuřecí nebo zeleninový vývar 300 ml
- kmín 1/2 lžičky
- nové koření 1 lžička
- Bobkový list 3 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- středně velké brambory 2 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- Ocet 2–3 lžíce + na vaření vajec
- jemně nasekaný kopr 2–3 lžíce
- Vejce 4 ks
Postup přípravy
- Houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Slijte je a tekutinu ponechte.
- Do hrnce vlijte mléko a vývar, vsypte slité houby, případně i s trochou tekutiny, na kostky nakrájené brambory, přidejte koření, zlehka osolte a vařte zhruba 15 minut, až houby změknou.
- Přilijte smetanu, vmíchejte mouku a provařte 15 minut. Kopr nasekejte nadrobno, vsypte do hotové polévky a dochuťte ji octem.
- V jiném rendlíku uvařte vodu, osolte ji, kápněte do ní trochu octa a roztočte pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepněte do něj vejce nebo ho vyklepněte na lžíci a nechte ho z ní sklouznout do středu víru. Vařte 2 minuty, vyjměte pomocí lžíce do misky a nechte okapat přebytečnou vodu.
- Polévku vlijte do talíře, dejte do ní zastřené vejce, osolte a opepřete.