Kulajda se ztraceným vejcem a pečenými bramborami

Moje hodnocení
8x

Tradiční kulajda se k podzimnímu počasí hodí, o tom není pochyb. Když ji připravíte poctivě, odvděčí se vám famózní chutí a vůní. Buďte na chladné počasí připraveni a zkuste recept podle Ivany alias Cat & Cook. Ona zkrátka ví, co je dobré!

2 porce
60 minut
česká

Suroviny

Vejce

Postup přípravy

  1. Pokud používáte čerstvé houby nebo zmražené nepodušené houby, je nutné z nich dostat vodu. Tím se prohloubí jejich chuť.
  2. V menším rendlíku rozehřejte 30 g ghí / 20 g másla a 2 lžíce olivového oleje a přidejte očištěné a na střední kousky nakrájené houby.
  3. Ty pustí vodu a postupně se vyrestují do krémovité podoby. Uložte je stranou na pozdější použití.
  4. Pokud používáte houby sušené, namočte je 3 hodiny před vařením do 250 ml studené vody a nechte nasáknout.
  5. Pokud používáte podušené houby z mrazáku, nechte je rozmrznout a ponechte stranou na pozdější použití.
  6. Cibuli nakrájejte najemno. Z kopru odkrojte stonky a obojí uschovejte.
  7. Troubu zapněte na 200 °C. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Položte do něj omyté brambory, osolte je a zakápněte olivovým olejem.
  8. Promněte je tak, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Vložte do trouby a pečte doměkka.
  9. V hrnci rozehřejte 40 g ghí nebo 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje (samotné máslo by se nám mohlo spálit, protože má nízký bod zakouření a pomocí olivového oleje si ho zvýšíme.
  10. Přidejte cibuli a na středním plamenu ji karamelizujte dozlatova. Je to důležité pro budoucí chuť, proto buďte trpěliví.
  11. Až bude cibulka hezky zlatá, přidejte ocet a odstupte od hrnce. Bude to totiž trošku čpět.
  12. Zvyšte plamen, počkejte, než se tekutina vypaří a poté přidejte lžíci cukru. Restujte ještě asi minutu. Cibule by již měla být pěkně zlatohnědá.
  13. Nyní přidejte mouku a vytvořte jíšku. Mouku se nebojte orestovat lehce dozlatova. Bude to trvat asi 3 minuty.
  14. Zalijte studeným vývarem (pravidlo teplotního šoku – kdybyste do jíšky vylili teplý vývar, udělají se hrudky), přidejte bobkový list, nové koření, stonky kopru, osolte a opepřete.
  15. Vařte 15 minut, dokud nebude cítit mouka. Poté vyndejte koření, kopr a rozmixujte dohladka tyčovým nebo stolním mixérem. Do polévky přidejte houby a povařte na vyšším plamenu asi 5 minut, aby se chutě hezky propojily.
  16. Následně přilijte smetanu a už polévku jen lehce přihřívejte, aby se smetana nesrazila. Ochutnejte a případně dochuťte pepřem, solí nebo citronem.
  17. Pokud byste přidávali citronovou šťávu, vždy si odeberte trochu polévky do hrníčku, smíchejte se šťávou a až poté nalijte do zpět do polévky, jinak by se polévka mohla srazit.
  18. V polévce by se měla snoubit kyselá chuť se sladkou, měla by být správně slaná s vůní kopru a neodolatelným aroma hub.

Pošírované vejce

  1. V rendlíku smíchejte vodu s octem, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum – voda se již nesmí vařit (měla by mít asi 75–80 °C).
  2. Vejce vyklepněte do malé mističky, pomocí lžíce vytvořte vír ve vodě s octem (ne příliš velký, aby neroztrhal vejce) a opatrně nechte vejce sklouznout doprostřed víru.
  3. Vejce pošírujte 4 minuty a poté ho vyndejte děrovanou naběračkou do misky s vlažnou vodou. Pokračujte stejně s druhým vejcem.

Finalizace

  1. Polévku nalijte do talířů, doprostřed položte vejce, kolem dokola brambůrky a zasypte čerstvým koprem, petrželkou či mikrobylinkami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty