Suroviny
- houby (sušené lesní houby / mražené houby / čerstvé houby) hrst / 150 g / 3 hrsti
- přepuštěné máslo (ghí / máslo + olivový olej)
- cibule 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- ocet (kvasný nebo jablečný ) 50 ml
- kopr (čerstvý ) 15 g
- vývar (hovězí nebo jiný) 500–600 ml
- smetana (30% ) 325 ml
- brambory (brambory genaille (malé)) 10 ks
- bobkový list 1 ks
- nové koření 3 kuličky
- citron (na dochucení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Pokud používáte čerstvé houby nebo zmražené nepodušené houby, je nutné z nich dostat vodu. Tím se prohloubí jejich chuť.
- V menším rendlíku rozehřejte 30 g ghí / 20 g másla a 2 lžíce olivového oleje a přidejte očištěné a na střední kousky nakrájené houby.
- Ty pustí vodu a postupně se vyrestují do krémovité podoby. Uložte je stranou na pozdější použití.
- Pokud používáte houby sušené, namočte je 3 hodiny před vařením do 250 ml studené vody a nechte nasáknout.
- Pokud používáte podušené houby z mrazáku, nechte je rozmrznout a ponechte stranou na pozdější použití.
- Cibuli nakrájejte najemno. Z kopru odkrojte stonky a obojí uschovejte.
- Troubu zapněte na 200 °C. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Položte do něj omyté brambory, osolte je a zakápněte olivovým olejem.
- Promněte je tak, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Vložte do trouby a pečte doměkka.
- V hrnci rozehřejte 40 g ghí nebo 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje (samotné máslo by se nám mohlo spálit, protože má nízký bod zakouření a pomocí olivového oleje si ho zvýšíme.
- Přidejte cibuli a na středním plamenu ji karamelizujte dozlatova. Je to důležité pro budoucí chuť, proto buďte trpěliví.
- Až bude cibulka hezky zlatá, přidejte ocet a odstupte od hrnce. Bude to totiž trošku čpět.
- Zvyšte plamen, počkejte, než se tekutina vypaří a poté přidejte lžíci cukru. Restujte ještě asi minutu. Cibule by již měla být pěkně zlatohnědá.
- Nyní přidejte mouku a vytvořte jíšku. Mouku se nebojte orestovat lehce dozlatova. Bude to trvat asi 3 minuty.
- Zalijte studeným vývarem (pravidlo teplotního šoku – kdybyste do jíšky vylili teplý vývar, udělají se hrudky), přidejte bobkový list, nové koření, stonky kopru, osolte a opepřete.
- Vařte 15 minut, dokud nebude cítit mouka. Poté vyndejte koření, kopr a rozmixujte dohladka tyčovým nebo stolním mixérem. Do polévky přidejte houby a povařte na vyšším plamenu asi 5 minut, aby se chutě hezky propojily.
- Následně přilijte smetanu a už polévku jen lehce přihřívejte, aby se smetana nesrazila. Ochutnejte a případně dochuťte pepřem, solí nebo citronem.
- Pokud byste přidávali citronovou šťávu, vždy si odeberte trochu polévky do hrníčku, smíchejte se šťávou a až poté nalijte do zpět do polévky, jinak by se polévka mohla srazit.
- V polévce by se měla snoubit kyselá chuť se sladkou, měla by být správně slaná s vůní kopru a neodolatelným aroma hub.
Pošírované vejce
- V rendlíku smíchejte vodu s octem, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum – voda se již nesmí vařit (měla by mít asi 75–80 °C).
- Vejce vyklepněte do malé mističky, pomocí lžíce vytvořte vír ve vodě s octem (ne příliš velký, aby neroztrhal vejce) a opatrně nechte vejce sklouznout doprostřed víru.
- Vejce pošírujte 4 minuty a poté ho vyndejte děrovanou naběračkou do misky s vlažnou vodou. Pokračujte stejně s druhým vejcem.
Finalizace
- Polévku nalijte do talířů, doprostřed položte vejce, kolem dokola brambůrky a zasypte čerstvým koprem, petrželkou či mikrobylinkami.
Kulajda se ztraceným vejcem a pečenými bramborami 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová