Trend je jasný: Méně alkoholu a více zábavy. Střik je cesta

Okouzlující barva, jiskra, bohatá vůně, hebká chuť… ano, ano, to k našemu růžovému vínu neodmyslitelně patří, a proto ho taky milujeme. Ale když se vedle toho na jazyku rozjedou malinké bublinky oxidu uhličitého, dostává víno nový náboj, dynamiku, radost, dravost a svěžest. Seznamte se s hitem letošního léta: růžovým střikem.

Jednodušší recept snad ani neexistuje: Na jeden díl růžového vína, jeden díl sody. Hotovo raz dva. Střik z bílého má v Česku dlouhou tradici, doba ale přeje novým chutím, a tak je tady upgrade v podobě střiku růžového. Kdo ho chce mít ještě trochu víc osvěžující, přidá trochu ledu. A komu chuť vína nestačí, může ji ozvláštnit trochou ovoce, jako jsou jahody nebo maliny.

Připravit vinný střik není naprosto žádná věda. Stejně jako u jednoduchých receptů v kuchyni ale bezezbytku platí, že čím míň surovin máte, tím kvalitnější by měly být. Nic vám zkrátka neodpustí. To neznamená nutně, že je potřeba dělat střik z drahých vín, ale když nebude samotné víno nic moc, tak z něj dobrý střik určitě nevykouzlíte. Takže Morava nebo Čechy to jistí.

Tenhle drink má přitom hned dvě velké výhody. „Hodí se pro ty, kdo hledají v létě něco opravdu osvěžujícího. A také pro ty, kdo si hlídají množství alkoholu,“ shodují se tuzemští vinaři, kteří jdou nejen tím všem milovníkům vína ještě víc vstříc.

Správná míra naředění totiž nechá chuť opravdu kvalitního rosé vyniknout i v kombinaci se sodou. A co si budeme povídat, střik z růžového vína bude vypadat dobře na jakémkoliv stole – svojí světle růžovou barvou ozvláštní rauty, večírky, oslavy narozeniny i letní svatební party.

TIP REDAKCE: Poslechněte si ZDE nejlepší podcasty ze světa vína od ověřených tvůrců.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty