Suroviny
- bílé pečivo (starší chléb nebo rohlíky (stpové množství laktózy)) 250 g
- mléko (lze i Lehké ráno bez laktózy, Mlékárna Kunín) 250 ml
- máslo (bezlaktózové) 30 g
- tyrolský uzený špek 100 g
- vejce 1 ks
- strouhanka 3 lžíce
- pažitka 1 velká hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
- hovězí vývar 1,5 litru
Postup přípravy
- Nakrájejte chleba nebo pečivo na kostičky a zalijte je v míse ohřátou částí mléka. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm na kostičky nakrájený špek. Vejce prošlehejte se zbytkem mléka a přidejte do mísy s pečivem spolu s osmaženým špekem. Přidejte strouhanku a většinu nasekané pažitky. Osolte, opepřete, strouhněte muškátový oříšek a vše důkladně promíchejte.
- Navlhčenýma rukama vytvarujte 12 kulatých knedlíků. Vařte je v osolené vodě 10-12 minut.
- Mezitím v jiném hrnci ohřejte vývar. Do talířů rozdělte knedlíky, zalijte je horkým vývarem a posypte zbývající pažitkou.
PRIMA TIP: Pokud hledáte lahodnou alternativu mléka bez laktózy, tak pro vás máme to pravé. Vyzkoušejte Lehké ráno – čerstvé mléko bez laktózy z Mlékárny Kunín. Rozhodně vám dostane jeho přirozená chuť a barva. Je lehce stravitelné, vhodné pro různé úrovně laktózové intolerance.
Inspirujte se i dalšími recepty z Tyrolska