Suroviny
- hovězí maso (kližka, zadní, krk ...) 500 g
- hovězí vývar (nebo voda) 1 a 1/2–2 l
- sádlo (nebo olej) 3 lžíce
- cibule (velká ) 3 ks
- červená paprika 1 ks
- brambory 3 ks
- rajský protlak cca 2 vrchovaté lžíce
- červené víno 100 ml
- česnek 3 velké stroužky
- bobkový list 4 ks
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- mletá pálivá paprika (nebo chilli dle chuti)
- majoránka 1 lžíce
- hladká mouka (popř. hladká mouka na zahuštění)
- čerstvě namletý pepř ( )
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na drobnější kousky, cibule nadrobno.
- Na sádle pozvolna restujte cibuli dohněda, trvá to sice déle, ale ve výsledku bude pěkná tmavá barva polévky.
- Pak přidejte maso, osolte a restujte ze všech stran. Zvyšte teplotu a přilijte víno. Nechte ho úplně odpařit.
- Poté přidejte koření, bobkové listy, kmín, sladkou papriku (případně i pálivou nebo chilli), posekaný česnek a promíchejte s rajčatovým protlakem.
- Přilijte cca 0,5 l vývaru nebo vody. A duste maso, pozvolna, skoro domměka. Pokud je potřeba, přilévejte po malých částech vývar. Cibule se během té doby rozdusí a polévku následně zahustí, stejně jako guláš.
- Když je maso skoro měkké, přidejte zbytek vývaru, na kostičky nakrájené brambory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přihoďte na kostičky nakrájenou papriku, majoránku a vařte do změknutí brambor. Dochuťte případně solí a hlavně čerstvě drceným pepřem.
- Pokud byste měli polévku příliš řídkou, rozmíchejte lžíci mouky v trošce vody, vlijte do polévky před přidáník kostiček papriky a provařte.
Tyrolská gulášová polévka s hovězím masem 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno